GÜMÜŞHANE (AA) - Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde yapımı süren Özlüce Barajının tamamlanmasıyla 4 bin 560 dekar zirai arazinin sulanacağı bildirildi.

DSİ'den yapılan yazılı açıklamada, DSİ'nin yaptığı yatırımlarla Gümüşhane'nin mümbit topraklarını suyla buluşturmaya, vatandaşlara içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ettiği belirtildi.

Gümüşhane ve ilçelerinde son dönemde yapılan su yapılarının artmasının bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynadığına işaret edilen açıklamada, büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen Gölsu Projesi'nden Gümüşhane'nin de nasibini aldığı kaydedildi.

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, DSİ olarak son yıllarda modern sulama projelerini geliştirerek uygulamaya koyduklarını bildirdi.

Modern sulama ile tarımda sağlanan verim artışları, üretim deseninin çeşitlenmesinin, çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artışa neden olduğuna dikkati çeken Aydın, "Bu durum bir yandan kırsal kalkınmanın hedeflerinden olan yoksulluğun azaltılması amacına hizmet ediyor bir taraftan da yaşam standardını yükselttiği için göçü önlüyor." ifadesini kullandı.

Aydın, çalışmaları devam eden Kelkit Özlüce Barajının tamamlanmasıyla 4 bin 560 dekar zirai arazinin sulanacağına vurgu yaparak, şunları kaydetti:

"İş kapsamında memba batardosu ve dipsavak imalatları ve rölekasyon yolu kazıları tamamlanmış, temel alt temel malzemesi serilerek yol trafiğe açılmıştır. Dolusavak imalatı yüzde 80 seviyesinde olup gövde dolgusuna devam edilmektedir. Temelden yüksekliği 39 metre ve 1 milyon metreküp su biriktirme hacmine sahip olacak Gümüşhane Kelkit Özlüce Barajının tamamlanması ile bölgede yapılacak sulu tarım ile hem tarlalardaki verim artıracak hem de yörede ürün çeşitliliğini sağlanacaktır."

Projenin tamamlanmasıyla 2018 birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 3 milyon lira katkı sağlanmasının hedeflendiğinin belirten Aydın, projede emeği geçenlere teşekkür etti.