DÜZCE (AA) - Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez lezzeti kestanenin fiyatlarının kar yağışının ardından yükselmesi üreticilerin yüzünü güldürdü.

Düzce'nin Akçakoca ilçesindeki ormanlarda kestane toplayan üreticiler, kar yağışının ardından kestane fiyatlarındaki artıştan memnun.

Zorluklarla pazara indirilen kestanenin kilogramı 10 ila 12 liradan işlem görüyor.

Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Levent Şahin Başaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zorlu şartlarda toplanarak pazara indirilen kestanenin, soğuk kış günlerinde vazgeçilmez bir lezzet olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Kestane, orman köylülerimizin en büyük geçim kaynaklarından biri. Köylülerimiz, yaklaşık bir ay boyunca dikenin içinden çıkardığı, araçların gidemediği yerde sırtına çuval bağlayarak kestaneyi pazara indiriyor. Hasat başlarında fiyatlar üreticiyi pek memnun etmese de kar yağışı ile birlikte üreticinin yüzü gülmeye başladı. Talep arttı."

Üreticilerin, kestaneyi "dikenli altın" olarak adlandırdığını ifade eden Başaran, "Soğuk kış günlerinde vatandaş, sobanın üzerinde kestaneyi pişirip yiyor. Sağlık açısından birçok faydası bulunan kestane, muhabbetin de baş tacı oluyor. Herkesin, halk pazarı, dinlenme tesisleri ve manavlardaki kestane reyonuna uğramasını tavsiye ediyoruz." dedi.

Kestane üreticilerinden Yasin Emre Yıldız, Akçakoca Şifalısu mevkisindeki kestane ormanından sabahın erken saatlerinde kestane topladıklarını belirtti.

Yıldız, kestanenin yüz güldürdüğünü belirterek, "Sezon başında iriliğine göre kestaneyi 4 ila 7 lira arasında satıyorduk. Kar yağdı, bizim işimize yaradı denebilir. Sezon başından bu yana en güzel fiyata kestane satıyoruz. Kestane fiyatı arttı, gayet memnunuz." diye konuştu.