ORDU (AA) - Ordu'daki, Tarihi Ordu Kurul Kalesi'ndeki kazı çalışmaları sırasında bulunan "Ana Tanrıça Kibele" heykelini görmek için 10 günde yaklaşık 15 bin yerli ve yabancı turistin bölgeyi ziyaret ettiği bildirildi.

Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında, 25 arkeolog tarafından Ordu Kurul Kalesi'nde yapılan kazı çalışmaları sırasında 8 Eylül'de bulunan "Ana Tanrıça Kibele" heykeli ilgi çekiyor.

Yaklaşık 200 kilogram ağırlığında ve 110 santimetre uzunluğundaki tahtında oturan "Ana Tanrıça Kibele" heykelini görmek isteyenler, şehir merkezine yaklaşık 13 kilometre uzaklıktaki Bayadı Mahallesi'ne araçla ulaştıktan sonra, 300 basamaklı merdiveni çıkarak heykeli bulunduğu alanda görme fırsatı buluyor.

Ziyaretçi yoğunluğu nedeniyle kazı alanının çevresinde araç kuyruğu oluşurken, yerli ve yabancı turistler heykelle çektirdikleri fotoğrafları sosyal medya hesaplarından paylaşıyor.

- "Heykele zarar gelmemesi için elimizden geleni yapıyoruz"

Prof. Dr. Şenyurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, heykeli görmek isteyenlerin sayısının her geçen gün arttığını söyledi.

Kazı alanını ziyaret edenlerin sayısının 15 bine yaklaştığını belirten Şenyurt, "Kibele heykelinin bulunmasıyla Ordu Kurul Kalesi bir anda Karadeniz'in en cazibeli yerlerinden biri oldu." dedi.

Şenyurt, sabah erken saatlerde başlayan ziyaretçi akınının akşam geç saatlere kadar sürdüğünü anlatarak, "Yaşanan yoğunluktan dolayı ara verdiğimiz kazı çalışmalarına, ilginin azalmasının ardından yeniden başlamayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Bazı tur şirketlerinin, bölgeye tur düzenlediklerini ifade eden Şenyurt, şunları söyledi:

"Bu harika bir olay. Heykelin bu denli ilgi göreceğini biz de tahmin etmiyorduk. Kibele heykelinin bulunduğu haberlerinin yaygın basında yer alması ile burası bir anda ziyaretçilerin akınına uğradı. Bölgeye yaşlıların hatta hamile kadınların gelmesi dikkatimizi çekti çünkü kazı alanına ulaşılması için 300 basamaklı merdivenin kullanılması gerekiyor. Buna rağmen ziyaretçi yoğunluğunun olması mutlululuk verici. Bu ilginin bir kaç hafta daha sürmesini bekliyoruz."

Şenyurt, heykelin görevliler tarafından gece gündüz korunduğunu vurgulayarak, "Heykele zarar gelmemesi için elimizden geleni yapıyoruz. 2 bin 100 yıllık tarihi olan bir heykel ve Türkiye'de yerinde bulunan ilk eser. Bunun için çok değerli, çok kıymetli. Ziyaretçilerden, heykele dokunmamalarını istiyoruz." dedi.

- "Herkesin bu heykeli görmesi gerekiyor"

Kazı alanını ziyaret edenlerden Sefer Topçu, heykel bulunduğuna yönelik bilgiye basından ulaştığını belirterek, "İlk fırsatta da ailemle buraya geldik. İnanılmaz bir eserle karşılaştık. Bizim gibi buraya binlerce insanın geldiğini gördük. Buranın turizme açılmasını ve heykelin yerinde bırakılmasını istiyoruz çünkü her şey yerinde güzel." diye konuştu.

Ceren Selin ise tarih derslerinde Kibele'ye ilişkin bilgi sahibi olduğunu ifade ederek, "Bu nedenle merakım daha da arttı. İlk fırsatta buraya gelerek heykeli yerinde görme şansı yakaladık." diye konuştu.

Okan Çekiç de Ordu Kurul Kalesi'ni ilk kez ziyaret ettiğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Çok yoğun bir ilgi söz konusu. Heykel haberini duyanlar buraya akın ediyor adeta. Gelirken aracımızı park edecek yer bulamadık. İnsanların böyle tarihi eserlere önem vermesi sevindirici. Aynı zamanda heykelin bölgemizde bulunması da bizleri çok mutlu etti."