Törende Kıbrıs Barış Harekâtı’na katılan 150 gaziye madalya ve beratlarını vermek için bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadığını söyleyen Vali Ustaoğlu, “Türk silahlı kuvvetlerimiz bundan 45 yıl önce uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan haklarını kullanarak ‘Ayşe Tatile Çıktı’ parolası ile Kıbrıslı kardeşlerimizin canına kast eden bir teşebbüsü bertaraf etmek için adaya çıkarma gerçekleştirmişlerdir. Bu teşebbüs 37 bine aşkın çok kıymetli gazilerimiz ve binlerce şehidimiz ile engellenmiştir.

Türk askerine emir verildiğinde imkânsız görünen tüm zorlukları imkânlı hale getirir. 20 Temmuz 1974 Yavru Vatan Kıbrıs’a gelen barış ve huzurun miladı ve aziz Türk milletinin yazamaya alışık olduğu kahramanlık öykülerinden bir tanesidir. Ne mutlu sizlere ki Kıbrıs Türk Halkının özgürlüğüne kavuşmasına, varoluş mücadelesinin dönüm noktasına, adaletin zulme karşı galibiyetine emek verdiniz ruh verdiniz.

Bugün ülkemizin her köşesinde şanlı bayrağımız göklerde dalgalanıyorsa, binlerce yıldır hür ve bağımsız yaşıyorsak bunları aziz şehitlerimiz ve kahraman gazilerimize borçluyuz” dedi.

Konuşmaların ardından Kıbrıs Barış Harekâtına katılan gaziler ve eşlerine Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Milli Mücadele Madalyası ve Beratı, Vali Ustaoğlu ve il protokolü tarafından takdim edildi.

Törene, Vali Ustaoğlu’nun yanı sıra Garnizon Komutan Vekili Albay Ahmet Burak Yürüten, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Karaoğlu, İl Jandarma Komutan Vekili J.Albay Arkın Eken, Sahil Güvenlik Doğu Karadeniz Grup Komutanı SG Albay Ali Münir Gümüşbaykal, İl Emniyet Müdürü Orhan Çevik, Ortahisar Kaymakamı Tolga Togan, Aile ve Çalışma Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ahmet Kurt, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosu Zalihe Erden, gaziler ve aileleri katıldı.