KASTAMONU (AA) – Kıbrıs Barış Harekatı’nda 21 Temmuz 1974’te batan TCG Kocatepe Firkateyni’nde şehit düşen ve cenazesi bulunamayan Deniz Er Halil Kalafat için memleketi İnebolu ilçesinde, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel'in talimatıyla temsili şehit mezarı inşa ettirildi.

Şehit er Halil Kalafatoğlu’nun 88 yaşındaki annesi Hanife Kalafatoğlu’nun, "oğlu için temsili de olsa bir mezar" yapılması arzusunu Anadolu Ajansı'nın haberleştirmesinin ardından Genelkurmay Başkanlığı harekete geçti.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in "konuyla ilgili yardımcı olunması" talimatını vermesinin ardından Erkekarpa köyüne şehit er için temsili mezar ve çevre düzenlemesi yaptırıldı.

Mezar ve çevresindeki işlerin tamamlanması dolayısıyla Vali Şehmus Günaydın ve beraberindekiler, şehidin yatağa bağımlı yaşayan annesi Hanife Kalafatoğlu’nu evinde ziyaret ederek isteğinin yerine getirildiğini anlattı. Duygulanan Kalafatoğlu, Vali Günaydın'a teşekkür etti.

Daha sonra şehit Kalafatoğlu için temsili mezarın önünde düzenlenen anma törenine Vali Günaydın'ın yanı sıra Jandarma Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Faruk Bal, İl Jandarma Komutanı Albay Serdar Güngör, Kaymakam Gökhan Görgülüarslan, Belediye Başkanı Engin Uzuner ve köy halkı katıldı.

Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başlayan törende Halil Kalafatoğlu’nun özgeçmişi okundu, İlçe Müftüsü Naci Çakmakçı tarafından dua edildi.

Vali Günaydın, şehit ailesinin mezar talebinin Genelkurmay Başkanlığı tarafından dikkate alındığını vurgulayarak, "Biz de bu talep doğrultusunda el ele vererek şehit ailemizin arzu ettiği güzel bir şehitliği hayata geçirdik. Şehidimize Allah’tan rahmet diliyorum" dedi.

Tuğgeneral Bal da 40 yıl sonra da olsa temsili şehit mezarı yaparak görevlerini yerine getirdiklerine inandığını kaydetti.

Genelkurmay Başkanı Özel’in ailenin talebini öğrendiği anda köyde temsili mezar yaptırılması için kendilerine talimat verdiğini anlatan Bal, "Bunun üzerine valimizin ve kaymakamımızın da desteğiyle temsili mezarı kısa sürede yaptırdık. Şehidimize Yüce Allah’tan cennetin en yüce katlarından yerler diliyorum" diye konuştu.

Şehidin kardeşi Bahattin Kalafatoğlu ile köy muhtarı Murat Tokatlıoğlu da temsili mezarın yapımında emeği geçenlere teşekkür etti.