Aşağıda bir ev satın alırken her biri bireysel alıcılar için farklı önemlere sahip olan kriterlere yer verilmiştir. Bunların dışında sizlere Kıbrıs Emlak sektöründe hizmet veren güvenilir ve kurumsal emlak firmalarının danışmanlarından yardım alabilirsiniz.

  1. Evin Yeri

Alıcılar, en sık ziyaret ettikleri yerlere (iş, okul, alışveriş, eğlence, ibadet yeri, arkadaşlar ve aile) kolay erişim sağlayan bir yer bulmak isterler. Ana yollara kolay erişim olup olmadığını kontrol edin ve trafik akışını kontrol edin. Bir satın almadan önce bunu kontrol etmek, mahalleden çıkan zorluklardan ve ana caddeye veya mantıksız uzun bir işe gidip gelmekten kurtulmanıza yardımcı olabilir. Evin mahalle içindeki yeri de birçok insan için önemlidir. Bazı insanlar ana girişin yakınında çok şey tercih ederken, diğerleri trafikten uzak ve gelişime daha fazla girmeyi sever. Bir park, havuz veya rekreasyon alanı varsa, bazı sahipler mevcut en yakın yeri seçebilir.

  1. Yatak Odası Sayısı

Her ailenin kaç yatak odası istediği hakkında bir fikri olacaktır. Çoğu insan en az iki tane ister ve çocukları varsa sayı artar. Bazı aileler çocuklarını yatak odalarını paylaşmayı severken, diğerleri her biri için farklı yatak saatlerini ve çalışma alışkanlıklarını barındırmak için ayrı yatak odalarını sever. Herhangi bir süre düzenli ziyaretçileriniz varsa, misafir odası olarak belirlenmiş bir yatak odasına sahip olmak güzeldir. İlave yatak odası genellikle ofis, çalışma odası, çocuk oyun odası veya egzersiz odası olarak iki katına çıkar. Birçok hobi, malzemeler için çalışma alanı ve depolama gerektirebilir ve ilave bir yatak odası bu amaca iyi hizmet eder. Yaşam tarzınızı ve onu neyin geliştireceğini dikkatlice düşünmelisiniz.

  1. Banyo Sayısı

Kaç banyo tercih edeceğinize önceden karar verin. Eski evlerin yalnızca bir banyosu olabilir ve alıcılar genellikle başka bir banyo eklemenin yollarını arayacaktır. Sadece bir banyo varsa, yeniden düzenleme mümkün değilse bu düzenlemeyle yaşayabildiğinizden emin olun. Yeni evlerde genellikle iki veya daha fazla banyo bulunur, ancak bazı banyolarda küvet veya duş olmayabilir. Banyo boyutu ve tarzı da önemlidir. Küvet veya duş veya her ikisini birden ister misiniz? Girne Satılık Villa’ların çoğunda ebeveyn banyoları son dönemde oldukça popülerdir ve insanların tercihi haline gelmiş durumdadır. Engelliler için erişilebilir bir banyoya ihtiyacınız varsa, bunu veya yenilenebilecek büyük bir banyo arayabilirsiniz. Banyoları kullanacak olan insanları düşünün ve aileniz için en uygun banyo boyutu ve stili hakkında daha net bir fikir edineceksiniz.

  1. Mutfak Düzeni

Mutfak gerçekten evin kalbi gibi görünüyor. Orada toplanan aile ve arkadaşlar için harika yiyeceklerin yaratıldığı yerdir. Misafirler geldiklerinde genellikle mutfakta takılırlar ve bu bir aktivite ve eğlence merkezi olduğu için boyut ve düzen önemlidir. Çok sayıda tezgah alanı, lavabo ve depoya sahip büyük bir gurme mutfağa ihtiyacınız olup olmadığı veya tipik bir mutfağın yeterli olup olmayacağı konusunda net olmalısınız. İki kişi için tüm yemekleri yapan bir kişi varsa, mütevazı bir mutfak yeterli olabilir. Çocuklara sağlıklı yemekler pişirmeyi öğreten ebeveynler daha fazla alan isteyebilir. Mutfaktaki tercihleriniz ne olursa olsun, onları not alın ve aileniz için en iyi seçeneği aramak için emlak danışmanınızla konuşmalısınız.

  1. Ev Aletleri Yaş, Tarzı ve Durumu

Cihazların değiştirilmesi pahalıdır. Her birinin yaşını ve durumunu tahmin etmek için zaman ayırın. Bazı güçlü tercihleriniz de olabilir. Örneğin, bir gaz sobasıyla pişirmenin tadını çıkarabilir ve elektrikli bir menzil kullanmayı sevmeyebilirsiniz. Bazı insanlar için bu tür farklılıklar anlaşma bozucu olabilir. Onlar sizin içinse, emlakçınıza bildirmelisiniz. Tipik bir mutfakta birçok cihaz vardır. Eğer onsuz yapamayacağınız herhangi bir şey varsa, evin bu kolaylığı sağladığını veya daha sonra eklemek için yer olup olmadığını kontrol edin. Bazılarının eklenmesi diğerlerinden daha kolaydır (alan sınırlıysa bulaşık makinesine kıyasla mikrodalga). Yıkayıcı, kurutucu, su ısıtıcısı ve su yumuşatıcısının yanı sıra fırını veya kazanı, klimayı ve nemlendiriciyi kontrol edin. Şömineler veya odun sobaları varsa, bunların düzgün bir şekilde muhafaza edilip edilmediğini bilmek iyidir. Cihazların yaşında eğitimli bir tahmin yapabilirsiniz ve ev denetçiniz daha sonra rapor verebilir. Bir eve bakarken, tüm cihazların evde kalacağını varsaymayın. Hangisinin satın alma işleminin parçası olup hangilerinin olmadığını görmek için mülk listesini kontrol edin. Cihazların ve mekanik sistemlerin çoğu tarihli görünüyorsa, değiştirme maliyetlerinin farkında olmanız gerekir.

  1. Evin Yaşı

Sadece yeni inşaatla ilgileniyorsanız, bu önemsizdir. Ancak, fiyat aralığınızdaki temel gereksinimlerinizi karşılayan tüm evlere bakmak istiyorsanız, birkaç on yıl boyunca evleri görebilirsiniz. Eski evlerin cazip bir karakteri olabilir ve daha fazla onarım ve yükseltmeye de ihtiyaç duyabilirler. Bu projeleri yönetmek için zamana, eğilime ve bütçeye sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. Bina kodları yıllar içinde değişir ve farklı kurallar altında inşa edilen evlere bakarken daha etkili farklılıkların bazılarını temel olarak anlamak iyi olur. Emlakçınız bu bilgiye sahip olabilir veya cevapları nerede bulacağını bilebilir.

  1. Alış Fiyatı

Eve bakmadan önce, fiyat aralığınızı belirlemeli ve bir kredi için ön onay almalısınız. Tek ailelik bir ev satın almak büyük bir yatırımdır ve her zaman satın alma fiyatından daha fazlası vardır. Tüm maliyetlerin finansmanınızı nasıl etkileyeceğini düşünün ve fiyat aralığı ve ipotek ödeme kararınıza sadık kalmalısınız. Lefkoşa'da satılık müstakil evler için son dönemde çok uygun fiyatlı satışlar ve çoğu emlak ve inşaat firmasının düzenlediği fırsat niteliğinde kampanyalar mevcuttur.

  1. Satıcının Satış Teşviki

Ev ararken, bazı satıcıların diğerlerinden daha motive olduğunu göreceksiniz. Bazı insanlar evlerini piyasaya sürecekler ama satıp satmadıklarını gerçekten umursamıyorlar. Değilse, orada yaşamaya devam etmekten mutluluk duyarlar ve daha sonra tekrar deneyeceklerdir. Bu tür satışlarda, genellikle fiyat üzerinde fazla bir değişiklik yoktur. Bununla birlikte, bir satıcının satmak için çok motive olduğu zamanlar vardır. Örnek olarak şunlar verilebilir: bir emlak satışı, bir işin taşınması ve bölgeden, ilden taşınması veya iki ipotek ödeyen ve satmak ve sadece bir ödemeye geri dönmek isteyen biri. Emlakçınız, satıcının ne kadar motive olabileceğini ve en iyi fiyatı almak için teklif ve karşı teklifleri nasıl hazırlayacağınızı belirlemenize yardımcı olacaktır.

  1. Bakım Durumu

Yeni inşaat satın almadığınız sürece, genellikle potansiyel bakım öğelerinin bir listesi vardır. Eve bakarken, muhtemelen biraz yardımcı olabilecek tüm şeylerin yazılı veya zihinsel bir listesini yapıyorsunuz. Bunlar, evi bir ev haline getirecek onarımlar, büyük veya küçük, değiştirmeler veya eklemeler olabilir. Bazı öğeler çoğunlukla kozmetik olabilir ve diğerleri tamamlanması çok zaman ve para alabilir. Bunları yazdığınızdan ve eklediğinizden emin olun. Makul bir liste mi, yoksa aile hayatınızı bozar mı yoksa finansal bir krizi mi sunar? Sizin ve aileniz için doğru evi bulmada önceliklerinize sadık kalmak önemlidir. Yer, lot büyüklüğü, yatak odaları, banyolar ve mutfak, evinizdeki eğlenceniz için satış için olduğu kadar önemlidir. Evin, cihazların ve bileşenlerin yaşını ve durumunu anlamak, zaman içinde korumak için ne kadar iş (ve para) gerektiğini belirlemenize yardımcı olacaktır. Bunu öğrendikten sonra, sizin için değerli bir yatırım haline getirebilecek olası fiyat tekliflerine bakabilirsiniz. Aileniz için bir sonraki mükemmel evi (veya yakın) ararken çok fazla zaman ve çaba harcarsınız.

  1. Emlak Tapu Farklılıkları

Kıbrıs’ta emlak sektöründe tapu(koçan) çeşitleri ile ilgili mutlaka emlak danışmanınızdan bilgi almalısınız. Tercih edilen koçanlar genelde “Türk Koçan” ve “Eşdeğer Koçan” seçenekleridir. Diğer koçanların bir kısmında örneğin bankadan konut kredisi kullanımında ciddi sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Emlak danışmanınız mutlaka size bu konuda bilgi verecektir. En sağlıklı emlak sahibi olma yöntemi, kaliteli ve ciddi bir emlak firmasını tercih etmenizdir. Paranızı ve yatırımınızı en iyi ve en karlı şekilde değerlendirmenizde size çok büyük katkısı olacaktır.