KASTAMONU (AA) - Kırgızistan'ın Narın ili Valisi Amanbay Kayıpov, "Kırgızistan olarak Türkiye'ye hem organik hem temiz hem de uygun fiyata et ihraç edebiliriz." dedi.

Kırgız Vali Kayıpov, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odasını (TSO) ziyaret ederek, Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Arslan ile sohbet etti.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın ve Arslan başkanlığında bir heyetin geçen ay kendilerini ziyaret ettiğini belirten Kayıpov, hem kardeşliği pekiştirmek hem de ticari olarak neler yapılabileceği konusunda görüşmelerde bulunmak üzere Kastamonu'ya geldiklerini söyledi.

Heyetler arasında hayvancılık başta olmak üzere çeşitli konuların konuşulduğunu aktaran Kayıpov, "Et konusunda çeşitli çalışmalar yaptık. Ortak bir şirket kurulup bunun üzerinden çalışmalar yürütülebilir. Kırgızistan olarak Türkiye'ye hem organik hem temiz hem de uygun fiyata et ihraç edebiliriz. Kırgızistan bu anlamda temiz ve doğal yapısı ile ön plana çıkıyor." dedi.

İki ülkenin birlikte güzel işler yapabileceğini dile getiren Kayıpov, "Türkiye'de gelişmiş teknoloji ve mezbaha makineleri var. Türkiye'den en modern makineler, bizden de doğal etler olursa beraberce yapılacak çalışmalar olumlu sonuçlar verir. Rusya, Kazakistan Belarus başta olmak üzere çeşitli ülkelerden et talebi geliyor. Etimizi ihraç etmede önceliğimizi Türkiye'ye vermek istiyoruz. Bu konuda görüşmelerde bulunacağız." diye konuştu.

Arslan da, Kırgızistan'a yapılan ziyaretin önemli sonuçlar verdiğini anlatarak, "Orada karkas etin fiyatı 4 dolar civarında. Döndükten sonra bu durumu milletvekillerimize söyledik. Konuyu bakanlığımıza ilettik. Buradaki tek sorun, nakliyenin nasıl yapılacağı konusuydu. Bu konuda bir lojistik firmasıyla görüşüp fiyat aldık. Nakliyeye rağmen fiyatların daha uygun olduğunu gördük." ifadelerini kullandı.

Arslan, ayrıca kımız, yün, ceviz, bakliyat, kömür ticareti konularının da görüşüldüğünü kaydetti.

Prof. Dr. Aydın da Kırgızistan'da yetişen hayvanların tamamen organik olduğunu ama bugüne kadar sertifika alınmadığını belirtti.