Resmi temaslarda bulunmak üzere Viyana’ya gelen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Wonder Medeniyet Akademisi Sosyal Bilimler ve Sanat Araştırmaları Açılış Programına katıldı.
Viyana’da bulunan Türklerin yoğun ilgi gösterdiği programda açıklamalarda bulunan Kurtulmuş, “Çok yoğun bir program, çok güzel bir program yapmış arkadaşlar. Biliyorsunuz Avusturya ve Türkiye’nin ilişkileri çok eski bir ilişki. Ve bunun son 50 yılında da bizzat Türkiye’den gelmiş olan işçi kardeşlerimizin oluşturmuş olduğu çok geniş Avusturya’da bir işçi toplumu var. Yaklaşık 300 bin kişi civarında bir Türk toplumu var. Artık ikinci nesil üçüncü nesil burada. Gerçekten Avusturya toplumunun bir parçası olmuş olan bir Türk topluluğundan bahsediyoruz. Bu Türk toplumunun sorunlarını daha yakından görmek, tanımak için bu toplantıları yapıyoruz. Bugün burada ortaya konulan tablo fevkalade sevinç veren bir tablo. Türkiye kökenli ve artık buraya yerleşmiş, burada okuyan, burada bir kısmı kalıcı olan ama artık Avusturya toplumunun da bir parçası olmuş olan genç insanların oluşturduğu bir akademi, siyaset akademisinde bir arada olduk. Yine Avusturya’da Müslümanların önemli gelişmeler kaydettiğini görmekten mutluluk duyuyoruz” dedi.
Avusturya’da yasalaşacak yeni İslam Yasası hakkında da konuşan Kurtulmuş, “Aşağı yukarı 1912’de kabul edilmiş olan İslam yasasını da yani Müslümanların buradaki hukuki varlığını da burada önemli bir güç verdiğini görüyoruz. Birtakım sıkıntılarda var. Örneğin bugün Avusturya hükümeti tarafından parlamentoya gönderilecek olan yeni İslam yasasıyla ilgili bir takım endişeler, eleştiriler olduğunu görüyoruz. Bizde tabiî ki Avusturya’yla olan iyi ilişkilerimizin sürdürülmesi, buradaki hem Türklerin özelde genelde de Müslüman topluluklarının Avusturya toplumuyla gayet iyi bir şekilde iç içe geçmiş vaziyette gerçekten birlikte barış içerisinde yaşayacaklarını her türlü tavsiye ve telkinlerimizi yapıyoruz. Ama bunu yaparken de buradaki Müslüman toplumların şimdiye kadar oluşturmuş olduğu hak ve kazanımlardan asla geri gidilmemesi gerektiğini, eşit ve özgür yurttaşlar olarak bu haklarını genişleterek devam etmeleri gerektiğini bugünkü toplantılarda, forumlarda söyledik” dedi.
Konuşmasında İsrail ve BM’yi de eleştiren Kurtulmuş, "“Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suriye krizi, Ukrayna krizi. Bugünün ortaya koymuş olduğu değerler silsilesi ve tahayyül dünyası ile Suriye krizini çözmeniz mümkün değildir. Çünkü Suriye krizini hegemonyaya dayalı güçler çatışması üzerinden çözmeye çalışırsanız, ortaya 300 bin tane masum insanın öldürüldüğü bir Suriye çıkar. Bir başka şekilde Ukrayna’daki krizi ’kim güçlüyse o çözsün’ noktasına gelirseniz, koskoca Avrupa biraraya gelir Ukrayna krizini çözmek için ama bir adım mesafe alamaz. Şimdi 2. Dünya Savaşı sonrasında kurulmuş olan yani bugünkü Birleşmiş Milletler’i oluşturan düzen, güçlülerin hakim olduğu bir dünya tasarımı üzerine kurulmuştur. Onun üzerinden bir dünya barışı kurmaya niyetlenmiştir. 47 senedir ilk defa İsrail askerleri o kirli postallarıyla Mescid-i Aksa’ya girdiler. Sadece postalları değil, ruhları, zihniyetleri kirli adamların. Bütün dünya seyrediyor ve hiç bir şey yapılmayacaktır göreceksiniz. Çünkü adam güveniyor, BM Güvenlik Konseyi’nde dayısı var. Hangi kararı BM Güvenlik Konseyi’nden alırsanız alın uygulanmayacak. Çünkü güce dayalı bir sistem kurulmuş, hegemonyaya dayalı bir sistem kurulmuş" dedi.
(İHA)