SAMSUN (AA) - Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Nail Kırmacı, kırsal kalkınmayı desteklemek amacıyla projelere yüzde 50 hibe desteği verileceğini söyledi.

Kırmacı, gazetecilere yaptığı açıklamada, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi amacıyla Bakanlığın destek programı açıkladığını belirtti.

Program dahilinde küçük ve orta ölçekli ekonomik faaliyetlere yönelik yatırım tesislerinin desteklenmesinin amaçlandığını anlatan Kırmacı, başvuru sahibi gerçek ve tüzel kişilerin Bakanlık tarafından oluşturulan çiftçi kayıt sistemine veya diğer kayıt sistemlerine son başvuru tarihinden önce kayıtlı olması gerektiğini bildirdi.

Yaş meyve, sebze tasnif, paketleme ve depolama yatırımları hariç bitkisel ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar için 1,5 milyon lira destek verildiğine dikkat çeken Kırmacı, şöyle konuştu:

"Hayvansal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması konusunda sadece ham derinin işlenmesine yönelik yatırımlar için 2 milyon lira, soğuk hava deposu yapımına yönelik yeni yatırımlar için 1,5 milyon lira, çelik silo yapımına yönelik yeni yatırımlar için 1,5 milyon lira destek sunulacak. Hayvansal ve bitkisel orijinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar için 2 milyon lira, yenilenebilir enerji kullanan yeni sera, seraların yapımına yönelik yatırımlar için 2 milyon lira, kırsal ekonomik altyapı yatırım konularından çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemlerine yönelik yatırımlar için 500 bin lira, bilişim sistemleri ve eğitimi yatırımları için 500 bin lira destek verilecek."

Proje bütçesinin Katma Değer Vergisi hariç hazırlandığını dile getiren Kırmacı, şunları kaydetti:

"Hibeye esas proje tutarının yüzde 50'sine hibe yoluyla destek verilir, diğer yüzde 50'si oranındaki tutarı başvuru sahipleri temin etmekle yükümlüdür. Hibeye esas proje tutarı alt limiti en az 30 bin liradır, bu limitin altındaki başvurular kabul edilmez. Proje toplam tutarının belirlenen hibeye esas proje tutarını aşması durumunda artan kısma ait işlerin proje sahiplerince ayni katkı olarak finanse edilir ve yatırım süresi içerisinde tamamlanır. Proje başvuruları bu tebliğde belirtilen esaslara uygun olarak hazırlanmalıdır. Programa ait uygulama rehberi, başvuru formları ve bilgilendirici dokümanlar ile satın alma kitabı 'www.tarim.gov.tr" internet sayfasından temin edilebilir."

Kırmacı, isteklilerin 45 gün içinde başvurması gerektiğini ifade etti.