ORDU (AA) - Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Uzunlar, bu sezon kivi rekoltesini yaklaşık 6 bin 417 ton olarak belirlediklerini bildirdi.

Uzunlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kasım ayının ilk haftasından itibaren hasadı yapılacak kivinin tahmini rekolte tespit çalışmalarının sona erdiğini söyledi. 

Ordu'da kivi rekoltesini 6 bin 417 ton olarak belirlediklerini ifade eden Uzunlar, "Geçen yıl zirai don sonrası kivi zarar görmüş, üretimimiz 500 tonlara kadar düşmüştü" dedi.

Uzunlar, bu yıl fındıktan sonra kivinin de üreticisinin yüzünü güldüreceğini belirterek, "Kivi, bölgedeki üreticilerimizin fındıktan sonra geçimlerini sağladıkları ürünlerin başında geliyor. Bu yönden baktığımızda inşallah üreticilerimiz bu sezon kividen umduklarını bulabilecek. İnşallah fındıktan sonra kivi de üreticilerimizin yüzünü güldürecek" diye konuştu.

Türkiye'de kivi üretiminde Yalova'nın ilk sırada yer aldığına işaret eden Uzunlar, "İkinci sırada ilimiz Ordu, üçüncü sırada ise Rize gelmektedir ancak her yerde kivi yetişmediğinden yüzde 50 açığımız olmaktadır. Türkiye bu açığı, İran ve Şili'den getirdiği ithal kiviyle kapatmaya çalışıyor" ifadelerini kullandı. 

Uzunlar, kivi hasadının yaklaşmasıyla alıcıların kendileriyle irtibata geçmeye başladığını sözlerine ekledi.

- Üreticilere ek gelir oldu 

Öte yandan kivi bölgedeki birçok üreticinin de ek geçim kaynağı oldu. 

Altınordu ilçesine bağlı Turnasuyu Mahallesi'ndeki üreticilerden Halil Sağır, kividen fındıktan sonra ek gelir elde ettiklerini belirterek, "Kivi olduğu yıllarda 15-20 bin lira kazancımız oluyor. Bir o kadar da fındıktan kazanıyoruz. 2002 yılında kivi üretimine başlamıştım. Bugün iyi ki başlamışım diyorum. Yeri müsait olanlara kivi üretmelerini tavsiye ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.