ORDU (AA) - Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, "Erken hasat edilen kivinin depo ömrü kısa olur, ayrıca üreticilerimiz ekonomik anlamda da zarar eder." dedi.

Yılmaz, makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgede kivi hasadının gelecek haftadan itibaren başlamasının beklendiğini söyledi.

Bazı üreticilerin kiviyi erken hasat ettikleri yönde duyumlar aldıklarını ifade eden Yılmaz, "Kivinin hasat edilmesi için meyve içindeki kuru madde oranı miktarının en az yüzde 6,5 ile 7,5 arasında olması gerekmektedir. Bu oranın altında ki meyveler kesinlikle hasat edilmemelidir." diye konuştu.

Kivideki kuru madde oranının refraktometre denilen cihazla ölçüldüğünü anlatan Yılmaz, bu cihaza sahip olmayan üreticilerin il ve ilçe müdürlüğü ekiplerinden yardım alabileceklerini belirtti.

Kivinin tam olgunlaştığı zaman hasat edilmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Erken hasat edilen kivinin depo ömrü kısa olur, ayrıca üreticilerimiz ekonomik anlamda da zarar eder. Ayrıca markalaşma yolunda olan Ordu kivisi zarar görür." şeklinde konuştu.

Yılmaz, hasat yapılırken dikkat edilmesi gereken hususları da şu şekilde sıraladı:

"Hasatta kivi meyvesinin sap kısmı meyve dibinden koparılmalı, meyve sapı ağaçta bırakılmalıdır. Aksi halde kasalarda meyvenin zedelenmesine sebep olabilir. Hasat edilen kivi meyvesi çuvallara konulmamalı kasalara zedelenmeden istif edilmelidir. Aksi halde ezilen ya da yara alan meyveler yumuşar ve depolama ömürleri kısalır. Standart olgunluğuna erişmiş kivi meyvelerinin tamamı bir seferde hasat edilmelidir. Hasat mümkünse sabahın erken saatlerinde, yağmursuz ve serin bir zamanda yapılmalıdır. Meyveler hasat edildikten sonra bahçeden taşınma zamanına kadar gölgede bekletilmelidir. Meyve daldan koparıldıktan sonra üzerinde tarla sıcaklığı vardır. Bu sıcaklık nedeniyle meyveler hızlı bir şekilde su kaybederler. Hasat sonrası meyveler, hemen pazara sunulmalı veya bekletilecek ise soğuk hava deposunda saklanmalıdır. Meyveler depolamadan önce boy ve kalitelerine göre sınıflandırılarak depoya konmalıdır."