ORDU (AA) - Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Uzunlar, Ordu'da iki gündür etkili olan fırtınanın kiviyi en hassas döneminde yakaladığını belirterek, "Fırtına hem çiçekleri döktü hem de dalları kırdı" dedi.

Uzunlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz'deki fırtınanın Ordu'da da etkili olduğunu belirtti.

Fırtınanın en çok sahil kesiminde etkili olduğuna dikkati çeken Uzunlar, "Kivi de en çok sahil kesiminde yetişmektedir. Bu nedenle zararın boyutu hayli fazla oldu." diye konuştu.

Uzunlar, kivi dallarının diğer meyve çeşitlerine göre çok daha kırılgan yapıya sahip olduğunu dile getirerek, "Kuş konduğunda bile kivi dalları kırılabiliyor. Böylesine hassas bir meyve yaşanan fırtınadan da haliyle çok etkilendi. Birçok bahçemizde kivi dallarında yüzde 35-40 oranında zarar gözüküyor." ifadelerini kullandı.

Kivinin çiçek açma döneminde olduğuna işaret eden Uzunlar, "Bu dönemler kivinin en hassas olduğu dönemlerdir. Fırtına kiviyi en hassas döneminde yakaladı. Fırtına hem çiçekleri döktü hem de dalları kırdı. Bu nedenle zararımız çok fazla." değerlendirmesinde bulundu.

Uzunlar, mart ayında yaşanan soğuk havadan kivinin etkilenmediğini de belirterek, şöyle devam etti:

"Dondan etkilenmeyen kivi fırtınadan etkilendi. Fırtınayı kimse beklemiyordu. Yapacak bir şeyimiz yok. Takdiri ilahi. Fırtınanın verdiği bu zarar direkt olarak rekolteye de yansıyacaktır ancak ne kadar bir yansıması olacak? Onu bekleyip göreceğiz."

- "Üretici kivi bahçelerine sigorta yaptıramıyor"

Bölgede kivi yetiştiren üreticilerin bahçelerine sigorta yaptıramadığını ifade eden Uzunlar, "Kivi bahçeleri Çiftçi Kayıt Sisteminde fındık bahçesi olarak gözükmektedir. Bu nedenle hiçbir üretici kivi bahçesine sigorta yaptıramıyor. Bunun için yüzlerce üreticimiz mağduriyet yaşıyor." diye konuştu.

Uzunlar, bu sorunun aşılması için iki seçeneği olduğunu belirterek, "Ya üreticilerimiz tapuya giderek kivi bahçelerini fındık bahçesi statüsünden çıkarıp kivi bahçesine çevirecek ya da bu konuda yetkili kurumlar adım atarak yeni kararlar alması gerecek. Aksi durumunda kivi üreticilerinin mağduriyeti sürecek." değerlendirmesini yaptı.