İstanbul Üniversitesi’nde klon ineğinin dondurulmuş spermalarıyla gebe kalan Uludağ Üniversitesi’nin klon ineği Nilüfer, ikinci kez anne oldu. Annesi de babası da klon olan minik buzağıya ’Yazgülü’ adı verildi.
Anadolu Yerli Sığır Irklarının Klonlanması Projesi kapsamında Uludağ Üniversitesi’nin klon ineği Nilüfer, İstanbul Üniversitesi’nde dünyaya gelen Efe isimli boz ırk klon boğanın dondurulmuş spermaları ile tohumlandı. Sorunsuz bir gebelik geçiren Nilüfer, sağlıklı bir dişi buzağı dünyaya getirdi. Kolonların buzağısına tohumlamaları yapan Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Selim Alçay tarafından ’Yazgülü’ adı verildi.
Bilindiği gibi klon inek Nilüfer daha önce Kardelen adında bir yavru daha dünyaya getirmişti. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde yaşamını sürdüren Yazgülü’nün ablası Kardelen’den farkı, annesinin olduğu gibi babasının da klon olması.
Böylelikle nesli tükenecek bir ırkın aynı türün farklı ırktan yumurtalarının kullanılmasıyla uygulanacak klonlama yöntemi ile tekrar hayata kazandırılabileceği bir kez daha ortaya konmuş oldu. Ulusal çaplı TÜKHAYGEN-I adlı proje kapsamında saklanan materyalden elde edilen boz klonlar, aynı şekilde saklanan diğer tür ve ırktan yerli hayvanlarımızın da gelecek için garanti altına alındığının işareti olarak görülüyor.
(İHA)