BOLU (AA) - Bolu'da yaşayan 70 yaşındaki KOAH hastası kadın ve ailesi, faturayı ödeyemedikleri için elektriklerin kesilmesinden endişe ediyor. Aile, hayırseverlerin yardımını bekliyor.

Kızılağıl köyünde yaşayan 70 yaşındaki Fatma Açıkgöz, geçirdiği KOAH rahatsızlığı nedeniyle yaşamını 5 yıldır oksijen makinesine bağlı şekilde sürdürüyor.

KOAH rahatsızlığının yanı sıra, şeker, kalp, astım ve tansiyon rahatsızlıkları da bulunan yaşlı kadın, geçirdiği trafik kazasında bir bacağını kaybeden ve bu nedenle çalışamayan oğlu ve gelininin bakımına muhtaç şekilde yaşıyor.

Maddi imkanları yeterli olmadığı için inşaatını tamamlayamadıkları tek katlı köy evinin sadece bir odasını kullanabilen Açıkgöz ailesi, bin 752 liralık elektrik faturasını ödeyemedikleri için de zor günler yaşıyor.

Faturayı ödeyemedikleri için elektriklerinin kesilmesinden endişe duyan Açıkgöz ailesi, elektriklerinin kesilmesi durumunda anneleri Fatma Açıkgöz'ün rahatsızlanmasından korkuyor.

Gazetecilere yaptığı açıklamada, eşinin geçirdiği trafik kazasında bir bacağını kaybettiğini anlatan gelin Hatice Açıkgöz (29), "Kayınvalidem yatalak. 2 tane çocuğum var. Evimi toparlayamıyorum. Çok dağınık durumda. Çocuklarım kışın sürekli üşüyor. Sürekli hasta oluyorlar. Kayınvalidemle ilgileniyorum. Çocuklarımla ilgilenemiyorum. Hepimiz aynı odada yatıyoruz. Çocuklarım dahi hastanın yanındayız. Başka kullanışlı evimiz yok. Odalar kullanılamaz durumda ve kötü." diye konuştu.

- "Elektrik kesilirse oksijen makinesi çalışmaz"

Açıkgöz, kayınvalidesinin 5 yıldır yatalak olduğunu ve makinelere bağlı yaşamak zorunda olduğunu belirterek, "Kayınvalidem, KOAH, şeker, kalp, astımı ve tansiyon hastası. O nedenle makineye bağlı yaşıyor. Elektriğimizi ödeyemedik. Şu an son fatura 676 lira. Ödeyemediğimiz toplam borç bin 700 lira civarında. Elektrik kesildiğinde kayınvalidemi kaybederiz. O hava ile yaşıyor. 2 tane havası var. Elektrik kesildiğinde sıkıntı yaşarız." şeklinde konuştu.

Kayınvalidesinin aralıksız olarak oksijenle desteklenmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Açıkgöz, "Makinenin biri 24 saat takılacak. 2-3 dakika dinlenecek tekrar 16 saat takılacak. Hiç çıkartmayacağız. Makine sürekli takılı kalacak. Çıktığı zaman fenalaşıyor. Kalbi rahatsız oluyor. Mosmor oluyor. Elektrikler arızadan dolayı kesildiğinde bile hemen SEDAŞ’a ihbarda bulunuyorum. Hastam olduğunu söylüyorum hemen açmaya geliyorlar. Ama şimdi ne yapacağımızı bilmiyoruz." diye konuştu.

Fatma Açıkgöz'ün oğlu 37 yaşındaki Tevfik Açıkgöz ise 2005 yılında motosiklet kullandığı sırada bir kamyonun çarpması sonucu, bir bacağını kaybettiğini anlattı.

Geçirdiği kazadan sonra bacağına protez takıldığını kaydeden Açıkgöz, şunları kaydetti:

"O nedenle çalışamıyorum. Bin 700 lira civarında elektrik borcumuz var. Evimizin camları falan yok. Kışın sıkıntı oluyor. Şu anda evlerimizin acilen yapılması gerekiyor. Elektrik tesisatımız da arızalı olduğundan dolayı fatura fazla geliyor. Elektrik gittiğinde hemen SEDAŞ’ı arıyoruz. Veya kış dahi olsa camları açıyoruz. Temiz hava almasını sağlıyoruz. Kışın da olsa üşüdüğümüz halde camları açıyoruz."

SEDAŞ yetkilileri ile görüştüklerini ancak borcu ödemek için bir çare bulamadıklarını, hayırseverlerden yardım beklediklerini anlatan Açıkgöz, "Elektrik borcumuzu ödeyemezsek icra gelecek. Elektriği kesmeye gelenlere hastamızı gösterdik. Taksitlendirme yapın dediler. Ben bir taksiti ödeyene kadar öbür fatura geliyor yine ödeyemiyorum. Faturayı ödeyemezsek hem elektrik kesilecek hem de icra gelecek." dedi.

Hastalığı nedeniyle konuşmakta güçlük çeken KOAH Hastası Fatma Açıkgöz, derdini anlatmakta güçlük çekti.