KASTAMONU (AA) - SEMİH YÜKSEL - MEHMET TUĞCU - Azdavay ilçesinde kömüre dayalı metan gazı rezervinin belirlenmesine yönelik çalışmalar kapsamında üretime geçilerek ekonomiye katkı sağlanması bekleniyor. 

Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK) kömür üretimi esnasında açığa çıkan ve havalandırma sistemiyle atmosfere püskürtülen metan gazını yer altından alarak ekonomiye kazandırmak için çalışılıyor. Kömür üretim bölgelerinden Azdavay'da da özel firma tarafından metan gazı rezervi belirlenerek, üretime geçilmesine yönelik sondajlar yapılıyor.

Belediye Başkanı Osman Nuri Civelek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl başlayan kömür kökenli metan gazı arama çalışmalarında önemli gelişmeler yaşandığını söyledi.

Merkez, Söğütözü ve Maksut bölgesinde üç büyük sondaj yapıldığını vurgulayan Civelek, "Verilerin toplanması için açılan kuyulardan alınan karotlar, ilgili şirket tarafından Amerika'ya gönderildi. Laboratuvar sonuçlarında ise Söğütözü bölgesinin zayıf, Merkez ve Maksut bölgelerinin doğalgaz rezervinin yüksek oranda olduğu ortaya çıktı. İlçemizde en az 30 yıllık üretim yatırımını gerçekleştirebilecek rezerv olduğu tespit edildi. Bütün mühendis grubuyla firma, 6 aydır bölgemizdeki araştırmalarını yoğunlaştırdı. Önümüzdeki yıl büyük ihtimalle artık gaz üretmeye başlanacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.

- "Doğalgaz şebekesine bağlanabilecek"

İlçelerinde önemli kömür rezervi bulunduğuna dikkati çeken Civelek, şöyle konuştu: 

"Bölgemizde metan gazı gibi önemli bir enerji yatağının bulunması, hem ilçemiz hem de ülkemiz için önem arz ediyor. Kuyulardaki veriler toplandı, incelendi. Sonuçlar gayet güzel. Tüm umudumuz, beklentimiz ve çalışmalarımız sürdürülen projenin başarıya ulaşması. İnşallah, ülkemizin çoğunluğunu ithal ettiği gazın bir miktarı Azdavay'da üretilecek. Gazın kaç metreküp olduğuna dair yürütülen tespit çalışmaları henüz tamamlanmadı ancak 30 yıllık üretim yapılabilecek kapasite var. Bu şirket aynı zamanda Amerika'da kaya gazı üretiyor. Projede her şey yolunda ilerliyor, sonuçlar olumlu."

Civelek, çıkarılacak metan gazının direkt doğal gaz şebekesine bağlanabildiğini, Azdavay'da üretime başlanması durumunda gazın Çorum üzerinden Seydiler'e kadar ulaşan hatta pompalanabileceğini vurgulayarak, bunun bölgedeki vatandaşlara da avantajlar getireceğini sözlerine ekledi.