Dün akşam saatlerinde çantasında bomba düzenekleri ile yakalanan G.S. ile ilgili yaptığı açıklamada Vali Toprak, “2014 yılı içerisinde PKK/KCK terör örgütü adına bombalı eylem yapmak üzere terör örgütünün kırsal alanından gönderilen ve eylem hazırlığı içerisindeyken Aydın Söke’de yakalanan Argeş kod isimli S.Ş. isimli örgüt mensubu ile birlikte keşif faaliyetleri yürüttüğü ve söz konusu örgüt mensubu ile birlikte kırsal alandan gönderildiği tespit edilen PKK/KCK terör örgütünün Suriye uzantısı olan PYD’nin askeri kanadı olan YPG mensubu Özgür kod isimli G.S.’nin eylem yapmak üzere Suriye’deki PYD kontrolündeki bölgeden tekrar ilimize gönderildiği ve 5 gün önce İzmir’e geldiği tespit edilmiştir” dedi.

G.S.’nin kontrollü takibinde üç gün boyunca askeriye ve emniyete ait bina ve tesislere yönelik eylem amaçlı keşif faaliyetleri yürüttüğü tespit edildiğinin kaydedildiğini belirten Toprak, şüphelinin 1 Temmuz’da Gaziemir Sarnıç’ta bulunan ormanlık alana girdiğinin tespit edilmesi üzerine eylem aşamasına gelmiş olabileceğinin değerlendirildiğini ve hareket geçildiğini ifade etti. Toprak sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Şehir merkezine girmesini engelleyecek şekilde birden fazla noktada alınan tedbirler neticesinde saat 21.00 sıralarında Gaziemir Kİpa AVM önünde motorize Yunus ekiplerinın yaptığı uygulamada yanında bulunan A.S. isimli şüpheli ile birlikte yakalanmıştır. G.S.’nin üst ve çantasında 5 adet 1.5 litrelik pet şişeler içerisinde basılı vaziyette 12 kilo plastik patlayıcı, 1 adet tabanca ve 6 adet fişek, 1 adet cep telefonu düzeneği, 1700 dolar ve 240 Türk lirası ile çök sayıda örgütsel doküman elde edilmiş, devam edilen çalışmalarda minibüse bindiği alan güzergahındaki ormanlık arazide 5 adet ateşleyici kapsül (her biri tek dal sigara içerisinde kamufle edilerek hazırlanmış vaziyette), kahverengi kemer takılı vaziyette mavi kot pantolon elde edilmiştir.”

Vali Toprak şüpheli G.S.’nin kalmış olduğu adreste yapılan aramada biri yaşı küçük toplam 8 kişinin daha PKK/KCK poster ve bayrağı ile yakalandığını soruşturmanın sürdüğünü ekledi. 
Vali Mustafa Toprak soru üzerine G.S.’nin ileri derece verem olması nedeniyle canlı bomba olma ihtimalini de şöyle değerlendirdi: “Eldeki mevcut malzemeler aslında her bir noktada bir fikir yürütebilecek noktaya bizi götürebiliyor. Gerek ilgili kişilerin sağlık durumu gerekse yönelebileceği adresler konusundaki detaylar soruşturmanın salahiyeti  açısından uygun olmayacaktır. Emniyet güçlerimize  gece gündüz çalışarak bu başarılı operasyonları yaptıkları için  bir kez daha teşekkür ediyorum.”

Öte yandan bir gün önce  Menemen ve Buca’da yapılan IŞİD örgütü üyeleri ile ilgili operasyon hakkında da bilgi veren Vali Toprak şunları söyledi:

“Şüphelilerin DAEŞ/IŞİD terör örgütünün fikir ve ideolojisi doğrultusunda ilimizden Suriye’deki çatışma bölgelerine dönem dönem giderek bu bölgede terör örgütü içerisinde faaliyet gösterdikleri, üç ay süreyle çatışma bölgelerinde kaldıktan sonra illegal yollardan tekrar ülkemize dönerek terör örgütü görüşlerini yayma, örgütün propagandasını yaparak eleman ve maddi kaynak temin etme, örgüte kazandırdığı şahısları  çatışma bölgelerine aktarma faaliyetlerinde bulundukları tespit edilmiştir.”
Toplantı sonunda her iki operasyonla ilgili görüntü ve fotoğraflar basına dağıtıldı.