Hangi kredi üzerinden konut kredisi hesaplayarak banka ve kredi türü seçimini yapabilirsiniz. Bankaların, konut kredilerinde uyguladıkları, üst limit miktarını ve vade sayısını öğrenerek, aylık ödeyebileceğiniz taksitleri belirleyebilirsiniz. Konut kredilerinin hesaplamalarını, düzenli gelirinizi göre yapmalısınız. Aldığınız kredileri zamanında ödeyemediğinizde, banka kredi verilen eve el koyabilecektir.

Konutların Krediye Uygun Olması

Konut kredilerinin kullanılabilmesinin öncelikli şartı, evin kredi için uygun olmasıdır. Konut kredisi kullanılabilmesi için satın alınacak olan belirli şartları taşıması gerekiyor. Bankalar, konut kredisi öncesinde ekspertiz yaptırarak durum ve değer tespiti yaptırmaktadır.

  • İnşaat halindeki evlerin %80’lik bölümünün inşaatının tamamlanması

  • İnşaatın tamamlanmış ve iskanının bulunması

  • Kat mülkiyetinin veya irtifakının bulunması

  • Konut üzerinde herhangi bir ipoteğin bulunmaması

  • Konut kredi hesaplamaları, evin değeri üzerinden yapılır ve toplam kredi miktarı en fazla evin değerinin %80 olacak şekilde yapılır.

Konut Kredisi Online Başvuruları

Konut kredileri hesaplamalarını ve başvuruları yapmak için banka şubelerini dolaşmanıza ve zaman kaybetmenize gerek yoktur. Hangi kredi üzerinde, tüm kredi hesaplama işlemlerini yapabilirsiniz. Hesaplama aracını kullanarak, kredi hesaplamasını, tüm ek masraf kalemlerini ekleyerek toplam maliyet belirlemesi yapabilirsiniz. Uygun konut kredi seçenekleri olan bankayı belirledikten sonra, online başvuru yapabiliyorsunuz. Online kredi başvurusu ön başvurudur ve banka belirtilen şartlarla ne kadarlık kredi alabileceğinizi belirler. Ön başvuru kabulünden sonra bankanın istemiş olduğu evrakları hazırlar ve bankaya teslim ederek kredi işlemlerinizi zaman kaybetmeden yapmış olursunuz.

Kredi Başvuru Süreci

Bankalar, konut kredileri başvuru süreçlerini, diğer kredi türlerine göre farklı yürütmektedir. Konut kredileri daha fazla detay istemekte ve kredi kullanılacak olan konut ile ilgili araştırmalar yapılmakta, ekspertiz ile değer tespiti yapılmaktadır. Tüm bunlar, kredi onay sürecinin uzamasına neden olmaktadır. Ayrıca konut kredi miktarlarının yüksek olması, vadelerinin uzun olması farklı süreçlerin yürütülmesine neden olmaktadır. Tüketiciler tarafından bilinmesi gereken önemli konulardan birisi evin krediye uygun olmasıdır. Bağımsız emlak uzmanlarının yapacakları ekspertiz sonrasında, krediye uygun olup olmadığı ve kredi miktarı belirlenmektedir.

Konut Kredisi Hakkında Belirlenmesi Gerekenler

Ev satın almak isteyenler, konut kredileri hakkında hangi bilgilere sahip olmaları gerektiğini bankalardan ya da hangi kredi üzerinden öğrenebiliyorlar. Konut kredisi kullanan çok kişi kira ödemek yerine kredi taksitleri ödeyerek ev sahibi olabilmektedir. Yüksek miktarlı konut kredileri için bankaların çoğu 360 ay taksit seçeneği sunuyor. Tüketici, kullandığın kredi taksit sayısını ne kadar az tutarsa ödeyeceği faiz oranı o kadar az olacaktır. Evin değerinin sadece %80’i kadar kredi alınabileceği bilinmelidir.

Konut Kredisi Başvuru Belgeleri

Konut kredisi başvuru sürecinin hızlı tamamlanması için bankaların istemiş olduğu tüm belgeleri eksiksiz olarak hazırlamalısınız. Gerekli olan belgeler arasında şunlar yer alıyor.

  • Kredi başvuru formu

  • Kimlik fotokopisi

  • Gelir durumunu gösterir belge (maaş bodrosu, bilança, vergi levhası)

  • Serbest meslek sahipleri için meslek kuruluşları üyelik belgesi

  • Şirketler için ticaret sicil gazetesi

  • Ekspertiz raporu

  • Tamamlanmış konutlar için tapu

  • Devam eden inşaatlar için inşaat ruhsatı ve kat irtifakı

Bu belgeler hazır olduğunda, bankanın değerlendirmesi ve kredi onayı çok kısa süre içerisinde tamamlanacaktır.

Konut Kredisi Ödeme Planı

Bankalar, müşterilerine, kullanılan konut kredileri için farklı ödeme planı seçenekleri sunmaktadır. Konut kredisi kullananlar, eşit taksit, azalan taksit, artan taksit ve ara ödemeli taksit seçeneklerinden birisini seçerek, ödeme planını oluşturur. Banka belirlenen ödeme planına göre müşterisinin ayın hangi günlerinde ödeme yapacağını belirleyerek, işlem takiplerine başlar.