KASTAMONU (AA) - BİLAL KAHYAOĞLU - Güney Koreli akupunktur uzmanları, Kastamonu'daki Kore gazilerine ücretsiz akupunktur hizmeti veriyor.

Kastamonu'ya 2014'ten bu yana gelen 3'ü kadın 6 Güney Koreli akupunktur uzmanı, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kastamonu Şubesi aracılığıyla ulaştıkları Kore gazileri ile yakınlarına akupunktur yapıyor. Güney Koreli akupunktur uzmanları, gazilerin yanı sıra kentteki şehit ailelerine de ücretsiz tedavi hizmeti sunuyor.

Güney Koreli akupunktur uzmanı Yu Jongdae, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'ye ilk olarak 2005'te geldiklerini ve Kore gazileri ile yakınlarına hizmet verdiklerini söyledi.

Yu, 2009'a kadar her yıl geldikleri İstanbul'da Kore gazilerine akupunktur yaptıklarını belirterek daha sonra birkaç yıl Türkiye'ye gelmeye ara verdiklerini dile getirdi.

Türkiye'ye gelmeye 2014'te yeniden karar verdiklerini ve bir tanıdıklarının önerisiyle Kastamonu'daki Kore gazilerine hizmet sunmaya başladıklarını anlatan Yu, "Kore gazilerimiz 90 yaşlarına geldi. Biz hem onlara hem de ailelerine yardımcı olmak istiyoruz." dedi.

Yu, Türkiye ile Güney Kore ilişkilerinin çok iyi olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:

"Biz, 'kan kardeş' diyoruz. İlişkilerimizin daha güzel, daha iyi olmasını istiyoruz. Gazilere de yardımcı olmayı amaçlıyoruz. Kore Savaşı'nda kendi imkanlarımızla bu durumdan kurtulma gücüne sahip olamadığımızda Türkiye bize yardım etti. Çok kötü durumdaydık. O dönemde elimizde hiçbir şey yoktu. Size nasıl teşekkür edeceğimizi bilemiyorduk, yapamıyorduk. Kore'de çok büyük savaş vardı. Bize çekinmeden yardım ettiniz, can verdiniz. Bizim için savaştınız. Bize gösterilen o sevgiyi, o borcu kapatmaya çalışıyoruz. Bir şekilde Türk halkına vefa borcumuzu ödemek için bu yolu seçtik. Gazilerimize hizmet ediyoruz."

Güney Kore'nin ekonomik olarak oldukça ilerlediğine dikkati çeken Jongdae, Kore gazilerine yardım etmek istediklerini aktardı.

- "Sizin yardımlarınızı unutmuyoruz"

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kastamonu Şube Başkanı Ali Cesuroğlu ise kendisinin de Kore'de Birleşmiş Milletler Ordusu mensubu olarak yüzbaşı rütbesiyle görev yaptığını söyledi.

Güney Korelilerin ne kadar iyi insanlar olduğunu bildiğini anlatan Cesuroğlu, kendilerini her gördüklerinde "Siz Türkler bize yardım için geldiniz, biz sizin yardımlarınızı unutmuyoruz. O bakımdan hiçbir şey talep etmiyoruz." dediklerini anlattı.

Akupunktur uzmanlarının da kendi imkanlarıyla 3 yıldan bu yana her yıl gelip 2 gün kentte kaldığını belirten Cesuroğlu, şunları kaydetti:

"Gazi ve yakınlarının yanı sıra şehit ailelerine de hizmet sunuyorlar. Büyük fedakarlık gösterdiler. Kendilerini burada ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Aradan 66 sene geçmesine rağmen gelip bizleri hatırlamaları, orada savaşanlar ve yakınlarına yardımda bulunmalarını saygıyla karşılıyorum."