DÜZCE (AA) - Düzce'de, köylüler, imece usulüyle kış hazırlıkları yapıyor.

Akçakoca ilçesine bağlı Çayağzı köyünde, kışın yakacakları odunları hazırlayan Tolga Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış hazırlıklarına başladıklarını belirtti.

Sert geçmesini bekledikleri kış ayları için yakacak odun hazırladıklarını kaydeden Şen, "Sonbaharın gelmesi ile birlikte fındık bahçelerinde çer çöp ve kesilen dalları bahçeden çıkarttık. Bu dalları da kışın yakmak üzere kesiyoruz. Bu sayede, kışın yakacağımız odunumuzu bahçemizden elde ediyoruz hem de bahçemizi temizliyoruz." dedi.

Şen, havaların soğumasıyla evde soba kurduklarını aktararak şunları dile getirdi:

"Annelerimiz, kışın yiyeceğimiz yufka ve hamurları hazırlarken biz de ısınmak için odun hazırlıyoruz. Bahçeden topladığımız odunları burada yakılmaya hazır hale getiriyoruz. Köyde pek kimse kalmadı ama birlik ve beraberlik içinde tüm işlerimizi komşularımızla yardımlaşarak hallediyoruz. Kar yağarken soğukta kalmamak için odunumuzu hazırlayıp kapının eşiğine dizmemiz gerekiyor. Her ne kadar zor gözükse de bu hazırlıkları yapmamız şart."

Hemşin köyünde kış hazırlıklarını sürdürenlerden Zeliha Şeker de komşularla birlikte yufka açtıklarını söyledi.

Şeker, kış hazırlıklarını her yıl eylül-ekim aylarında yaptıklarını ifade ederek, "Evin erkekleri odun ve fındık bahçesi temizliği ile uğraşırken bizler de kışın yiyeceğimiz börek, ev makarnası, yufka ve hamur işi için ön hazırlığımızı yapıyoruz. Günde 500-600 yufka açarak kışın hazırladığımız bu yufkaları çıkartıp eş, dost, misafire ikram edeceğiz. Bu meşakkatli işi de 6 kişi birlikte sürdürüyoruz." diye konuştu.

İmece usulünü sürdürdüklerini belirten Şeker, şöyle devam etti:

"Hazırlıklarımızı komşularla birlikte, sırasıyla, imece usulü ile devam ettiriyoruz. Büyüklerimizden böyle gördük, biz de bu geleneği devam ettiriyoruz. Herkes kendi evinde tek başına bu zor işi yapacağına hep birlikte bir evde toplanarak muhabbet ile işlerimizi hallediyoruz. Muhabbet için akşamı beklemiyoruz, hem de işlerimizi bitiriyoruz."