ZONGULDAK (AA) - Zonguldak'ın Kozlu ilçesinde düzenlenen "Kozlu Yağlı Güreşleri ve Dağköy Yayla Şenlikleri"nde, Hamza Köseoğlu başpehlivan oldu.

İlçeye bağlı Dağköy'de gerçekleştirilen yağlı güreşlere 226 sporcu katıldı. Organizasyonda, "Güreş Ağası" unvanını 100 bin lira ödeyen iş adamı Tahsin Karaarslan aldı.

Vali Ahmet Çınar, törende yaptığı konuşmada güreşin, milli kültür olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Güreş, tarihle bağlarımızı sağlayan çok önemli bir spordur. Pehlivanlık parmakla gösterilirdi. Pehlivanlık asaletin, itibarın vesilesiydi. Eğer bir pehlivan yanlış bir iş yaparsa, 'Sen pehlivansın, bu sana yakışmaz.' denilirdi. Popüler kültür ve güreşe olan ilginin azalmasıyla birlikte geçmişteki kadar pehlivanlara, bilinmediği için o itibarın gösterilmediğini şahit oluyoruz. Her ne olursa olsun, biz devlet yöneticileri olarak yağlı güreşin her çeşidini, ata ve milli sporumuzu yaşatmak, onu geliştirmek, halkımıza sevdirmek zorundayız. Bunun için elimizden geleni yapıyoruz."

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu da etkinliklerin uzun yıllardır şenlik havasında geçtiğini belirterek, "Yağlı güreş niteliği itibarıyla bize özgü ve dünyada eşi benzeri olmayan bir spor türüdür. Bizim üzerimize düşen; ata yadigarı olan bu spora sahip çıkmaktır." diye konuştu.

Kozlu Kaymakamı Ahmet Karakaya ise müsabakaların gerçekleşmesinde emeğe geçenlere teşekkür ederek, "Güreş sporu aynı zamanda bir peygamber sporudur. Bu yönüyle sünnet niteliği taşımaktadır. Ata yadigarı olan güreş sadece sıradan bir spor değil, aynı zamanda yiğitlerimizin güçlerini denediği ve kendilerini geliştirdiği bir talim yöntemidir." ifadelerini kullandı.

Kozlu Belediye Başkanı Kerim Yılmaz da ata sporu olan güreşin ilçede en iyi şekilde icra edilebilmesi için yüksek düzeyde gayret gösterildiğini vurgulayarak, bu mirası layıkıyla yaşatmak ve gelecek nesillere sevdirme çabası içerisinde olacaklarını kaydetti.

Müsabakalarda birincilikleri, "minik 1"de Enes Danışman, "minik 2"de Deniz Demir, "teşvik 1"de Alperen Atar, "teşvik 2"de Semih Karagöl, "tozkoparan"da Kazım Işık, "ayakta" Ahmet Oğuz, "deste küçük boy"da Sefa Yılmaz, "deste büyük boy"da Temel Altıntaş, "küçük orta küçük boy"da Erdal Duman, "küçük orta büyük boy"da Yusuf Erdoğan, "büyük ortada" Adem Altun, "başaltı boyun"da Atilla Balcı elde etti.

"656. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri"nde üçüncülük elde eden Hamza Köseoğlu, başpehlivanlık mücadelesinde İsmail Koç'u yenerek madalya ve kupanın sahibi oldu.