Küçük işletme de işte bu değerlerden biriydi bakarsınız. Çünkü her mahallede bulunan küçük bakkal bile o mahalleye özeldi ve sahiplenilirdi. Bir bakıma veresiye kültürünün de bu gibi yerlerden doğduğu düşünülebilir ama asıl mesele olarak toplumun birlik ve beraberliğini ufakta olsa temsil eden yerlerdi bakkallar. 1980 den sonra çeşitli indirimleri ve birçok ürün çeşitlilikleri sayelerinde ise bulunduğumuz yerlerde daha büyük ve daha iyi yerlerin açıldığını gördük: süpermarketler. Süpermarketler aslında yavaş yavaş özelleşen sektörün en büyük temsilcileri idi bir dönem. Daha sonra ise onları büyük AVM'ler takip etti. Her şeyin bir arada bulunduğu tek bir bina olarak tıpkı süpermarketler gibi insanların ilgisini çekti ve artık sektör küçük işletmelerin varlığını oldukça zor bir hale getirdi. Lakin Biyoloji den öğrendiğimiz üzere Adaptasyon adını verdiğimiz olay çok büyük bir şeydir ve ekonomide gördüğümüz üzere de sadece doğayla ilgisi olmadığı.

Nasıl Sektörde Varlık Gösterecekler?

Gelişen dünya piyasasında küçük işletmelerin yaşam standartları kısırlaştırılıp yok olmalarına göz yumsalarda gelişen teknoloji ile birlikte bu işletmelerin de varlık göstermeleri için birçok kapı açıldı. Sektörel piyasaların karşımıza çıkardığı en iyi yöntemlerden biri cep telefonlarının gelişip akıllı telefonlara dönüşmesi ile ortaya çıkan mobil uygulama sektörü. Hiç ilginizin olmadığı firmaların çeşitli reklam firmaları ile anlaşıp karşınıza çıkardığı ilgi çekici reklamlar ile harcamalar yapmanıza ikna ediyor sizi. Tabiri caizse gelişen teknoloji ile birlikte elimizde ki cep telefonları cüzdanımıza kast etmiş birer avcı desek hiçte yanlış olmaz.

Sonuç...

Daha önceden bahsettiğimiz mobil uygulama sektörüne giriş sadece yaygın olan başka bir yöntem ve bunun gibi daha birçok yöntem var ki her birinin kullanıma ücrete tabi veyahut ücretsiz olabiliyor ama en nihayetinde hepsinin tek ortak amacı sürekli reklamlar ile adından söz ettiren büyük firmaların boyunduğurundan lokal işletmeleri kurtarıp adeta nefes almalarını sağlamak ve seslerini cümle ahaliye duyurup kazançlarını artırmak. Eğer sizin de böyle küçük bir işletmeniz varsa hiç durmadan piyasayı araştırabilir ve elinizde ki işletmenin değerini katlayabilirsiniz. Ayrıca küçük işletmelerin lokal seo, google ads, google my business gibi kavramları araştırmaları gerekiyor. New Jersey SEO Ajansı olarak bilinen Wolony Dijital Pazarlama Ajansı'nın yaptığı araştırmalara göre, önümüzdeki 5 yıl, google ürünlerine adapte olamayan yerel işletmeler batmaya mahkum olacak.