SAMSUN (AA) - FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - Camiler, yaz tatilinin başlamasıyla düzenlenen yaz Kur'an kursları sayesinde çocuklarla, ramazan ayında okutulan mukabeleler dolayısıyla da yetişkinlerle doldu.

Camiler, okulların kapanıp yaz tatilinin başlamasıyla açılan Kur'an kursları ve ramazan etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen etkinliklerle şenleniyor. Bir tarafta çocuklar Kur'an öğrenirken, diğer tarafta da ramazan ayı dolayısıyla okunan mukabeleleri takip eden yetişkinler, namaz vakitlerinin dışında da camilerin dolmasını sağlıyor.

Samsun Müftüsü Veysel Çakı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, camilerin en güzel eğitim yuvası olduğunu dile getirdi.

Diyanet İşleri Başkanlığının camilerin sadece ibadet edilen yerler değil, ilim irfan mektebi olduğunu ortaya koyan çalışmalar yaptığını belirten Çakı, bu konuda ciddi gelişmeler gerçekleştiğini söyledi.

Camilerin cemaati pişirmesi, yetiştirmesi, bilmediklerini öğreten yerler olması gerektiğini vurgulayan Çakı, bundan dolayı camilerde hadis, fıkıh, tefsir dersleri verildiğini anlattı.

Camilerin son yıllarda yaşlısıyla genciyle, özellikle ramazan aylarında şenlendiğine dikkati çeken Çakı, "Özellikle bu manzaranın gençlerle, çocuklarla güller, çiçekler açmasını temenni ediyorum. Camilerimizin en önemli süsünün avizesi, halısı, kilimi, boyası değil, cemaati, cemaat içerisinde de çocuklarımız olduğunu düşünüyoruz ve bunu teşvik ediyoruz." ifadelerini kullandı.

- Camilere ilgi son yıllarda arttı

Güzel ahlakla donatılmış bir nesil yetiştirmek için çocukların gönül dünyasına hitap etmek gerektiğine işaret eden Çakı, şöyle devam etti:

"Diğer iller de dahil olmak üzere bir kanaatimiz var, bu yıl camilerimize hem cemaat hem gençler hem de çocuklarımız bakımından geçtiğimiz yıllara nazaran daha fazla alakanın olduğunu görüyoruz. Bunun bir nedeni belki, Türkiye ciddi bir badireden geçiyor. Terörle yüzleşiyoruz. O nedenle gelecekte anasına, babasına, memleketine, milletine, bayrağına düşman olan, uyuşturucuya bulaşmış bir nesil yetiştirmek istemiyorsak mutlaka çocuklarımızın gönül dünyasına Allah sevgisi, Peygamber sevgisi, ana baba sevgisi, vatan, millet, bayrak sevgisi vermek durumundayız."

- "Dedeyle torunu camide buluşturmak istiyoruz"

Çakı, bu yıl istisnasız bütün camilerde mukabele okunduğunu, bundan dolayı camilerin yoğunlaştığını anlatarak, şunları söyledi:

"Bir idealimiz var. Dedeyle torunu camide buluşturmak istiyoruz hatta çocuklarımız, gençlerimiz daha fazla camide yer alsınlar. Caminin cemaatinin daha fazla gençlerden ve çocuklarımızdan oluşması bizleri mutlu edecektir. Bir camide gençler ve çocuklar yaşlılardan daha fazla ise o dinde ilerleme, gelişme var demektir ama camide daha çok yaşlı insanlar var, gençler az ise o dinde gerileme bulunuyor demektir."

Çakı, bu yıl yaz Kur'an kurslarının 10 bin 700 öğrenciyle başladığını, öğrenci sayısının 9 hafta sürecek kurs sürecinde artacağını sözlerine ekledi.