ORDU (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Türkiye, turistler için güvenli bir bölgedir. Çok sayıda, özellikle Alman turistlerin de birinci derecede tercih ettiği ülkelerin başında geliyor, böyle olmaya da devam edecektir. Bir siyasetçi olarak şunu söylerim; siyasi gerilimler ve siyasi hesaplar uğruna gerçekleri feda etmeye kimsenin hakkı yok. Bu anlamda da herkes, Türkiye'ye karşı söylediği sözlere dikkat etsin." dedi.

Kurtulmuş, Ordu Valiliğine bir süre önce atanan Seddar Yavuz'u makamında ziyaret ederek, görevinde başarılar diledi.

Bakan Kurtulmuş, yeni görevinin ardından ilk olarak Ordu'ya geldiğini, iki gün boyunca kentte programlara katılacağını ifade ederek, Ordu'nun, Karadeniz illeri arasında her alanda potansiyeli bulunan bir kent olduğunu belirtti. Kurtulmuş, bu potansiyelin en iyi şekilde değerlendirilmesi, Ordu'nun Karadeniz'in incisi haline getirilmesi için çalıştıklarını söyledi.

Ordu'da gerçekleştirilen yatırımlar ve devam eden projeler hakkında bilgi veren Kurtulmuş, "Ordu, iyi hizmet alan illerimizin başında geliyor, bundan sonra da iyi hizmet almaya devam edecek. El birliğiyle Ordu için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğiz." diye konuştu.

- "Alman turistler için Türkiye en önemli destinasyonlardan birisi"

Almanya ile son günlerde yaşanan gerginliğe ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Kurtulmuş, Almanya'dan bazı bakanların Türkiye ile ilgili son derece haksız, yersiz, yanlış açıklamalarının, Türkiye'deki turizmi de etkileyecek bazı konuları gündeme getirdiğini belirtti.

"Alman turistler için Türkiye, dünyadaki en önemli destinasyonlardan birisidir." diyen Numan Kurtulmuş, sadece bu yılın ilk 5 ayında Türkiye'ye gelen Alman turist sayısının 863 bin olduğunu açıkladı.

Kurtulmuş, her gelişlerinde ülkeyi seven pek çok kişinin de özellikle güney bölgelerde Alman şehirleri oluşturduğunu belirterek, aynı şekilde İngiltere'den gelen çok sayıda kişinin bulunduğunu, turist olarak gelip onların da zamanla yerleştiğini ifade etti.

Numan Kurtulmuş, "Barışın, ülkeler arası diyaloğun, kültürler arasında yakınlaşmanın önemli araçlarından birisi olan turizm alanını etkilemeye dönük, birtakım siyasi hesaplar yüzünden bu tür açıklamaların yapılması son derece haksızdır. Alman bakanının yapmış olduğu son açıklamaları tamamıyla reddediyoruz, hiçbir şekilde gerçeği yansıtmıyor." dedi.

- "Türkiye'nin her yeri, turistler için güvenlidir"

"Ege Denizi'ndeki depremde Türkiye'de bazı otellerin yıkıldığı" şeklindeki haberlerin tamamen gerçek dışı olduğunu dile getiren Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ayrıca, 'Türkiye'de turistlere kötü davranıldığı' iddiası yanlış bir şeydir. 'Alman turistlerin ya da İngiliz turistlerin artık Türkiye'ye gelmek istemediği' söylemleri yalan, yanlış bilgilerdir. İnsanları etkilemeye dönük ve özellikle Türkiye karşıtı politikaların devamı olan bir yaklaşımdır. Bunu kabul etmek mümkün değil. Türkiye'nin her yeri, turistler için güvenliklidir. En az dünyadaki bütün turizm bölgeleri kadar güvenli bir ülkedir. Dolayısıyla bu iddiayı reddettiğimizi ifade etmek isterim."

Bunların Türkiye'ye karşı planlı, programlı sürdürülen bir Türkiye karşıtı kampanyanın unsurları olarak görüldüğünü ifade eden Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Söylenen sözlerin yanlış olduğu, gerçeği yansıtmadığı zaten en kısa süre içinde fiilen görülecektir. Yani Alman Bakan bu demeçleri veriyor da şu anda bilfiil Türkiye'de bulunan Alman, İngiliz yurttaşı var. Avrupa'dan gelen, başka ülkelerden gelen misafirimiz var. Onlar da sahada karşılaştıkları muamelenin ne kadar nezih, ne kadar misafirperver ve Türkiye'nin gezip görülmeye değer bir ülke olduğunu görüyorlar. Dolayısıyla hangi demeci verirlerse versinler, hakikat ortadadır. Türkiye, turistler için güvenli bir bölgedir. Çok sayıda, özellikle Alman turistlerin de birinci derecede tercih ettiği ülkelerin başında geliyor, böyle olmaya da devam edecektir. Bir siyasetçi olarak şunu söylerim; siyasi gerilimler ve siyasi hesaplar uğruna gerçekleri feda etmeye kimsenin hakkı yok. Bu anlamda da herkes, Türkiye'ye karşı söylediği sözlere dikkat etsin."

- "Dünya, 2017 yılında bu insanlık dışı muameleleri seyrediyor"

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri hatırlatılarak değerlendirmesi sorulan Kurtulmuş, bunun kabul edilemeyeceğini, insanlık dışı, ibadet ve inanç özgürlüklerini, insanların can güvenliklerini tehdit eden son derece barbarca, gaddarca bir uygulama olduğunu belirtti.

Kurtulmuş, Kudüs'ün de içinde bulunduğu coğrafyanın, 400 seneden fazla Osmanlı idaresinde bulunduğunu, oralarda "Allahüekber" sesleriyle kiliselerin çan seslerinin birbirine karıştığını belirterek, "Her tarafı mukaddes kabul edilen Kudüs şehrinin, din ve inanç özgürlüklerinin de merkezi olduğu tarihi bir gerçektir. İsrailliler bu barbarca, gaddarca uygulamalarıyla aslında Kudüs'ün tarihine de hakaret ediyorlar. Bütün dünya da maalesef 2017 yılında bu insanlık dışı muameleleri seyrediyor." diye konuştu.

Bakan Kurtulmuş, Mescid-i Aksa'ya yönelik bu barbarca saldırıyı nefretle kınadıklarını bildirdi.

- "Bu bizim için siyasi ve imani bir sorumluluktur"

Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"İşin hazin bir tarafı da İslam dünyası, politik sorunlarını çözmek yerine iç çatışmalar, karışıklıklar içine mahkum edildiği bir ortamda maalesef İsrail de elini, kolunu sallayarak bu barbarlığı yapıyor. 1967 savaşlarından bu yana ilk sefer cuma namazları Mescid-i Aksa içinde kılınamadı. Bu çok hazin bir durumdur. Ne yazık ki batı dünyasından, özgür dünyadan olduğu gibi İslam dünyasından ses çıkmıyor. Peygamberin mirası olan Mescid-i Aksa'yı savunmak da orada bir avuç Filistinli kardeşimize düşüyor. Biz bütün Filistinli kardeşlerimizin yanındayız. Bu yapılan uygulamaların haksız olduğunu ifade etmek istiyoruz. Bu bizim için siyasi ve imani bir sorumluluktur. Siyaseten kabul edilemez, bütün platformlarda bunu dile getiriyoruz. En üst düzeyde bunları ifade ediyoruz. İnancımız gereği de buradaki haksızlığın ortadan kaldırılması için mücadele etmemiz, çabalamamız gerekiyor. Herkes şunu bilsin ki, Filistin topraklarının kalbi olan Kudüs, kıyamete kadar Müslümanların da şehri olarak yaşayacaktır. Mescid-i Aksa kıyamete kadar İslam'ın en kutsal ibadet yerlerinden birisi olarak devam edecektir. Bunun için İslam dünyasının silkelenip kendisine gelmesi lazım. Yapılan bu yanlışlıklara karşı açıkça tavrını ortaya koyması gerekir."

- "Türkiye'nin turizm alanında önemli potansiyeli var"

Kurtulmuş, fındık üreticilerine yönelik bir soru üzerine de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile bir araya geldiğini, kendisiyle fındık üzerine de konuştuklarını aktardı.

Fakıbaba'nın, fındıkla ilgili konulara fevkalade vakıf olduğunu belirten Kurtulmuş, "Fındık konusunda ne gerekiyorsa, vatandaşımızı mağdur etmeden, Türkiye ekonomisine en iyi şekilde katkı sunması ve tekelleşmenin önüne geçerek bir politika izlenecektir. Bununla ilgili çalışmaları yeni bakanımız sürdürüyor, bitirdiği noktada da bunu kamuoyuyla paylaşacak." dedi.

Ordu'da turizmle ilgili hazırlanacak projelerin gerçekleşmesi için ellerinden geleni yapacaklarını anlatan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Sadece Ordu için değil, özellikle Karadeniz Bölgesi için yayla turizminin önemli olduğunu biliyoruz. Yaylalarımızı mahvetmeden, betonlaştırmadan, çirkinleştirmeden ve oradaki güzellikleri kalıcı hale getirecek ama bu güzelliklerden iç ve dış turistlerin de istifade etmesini sağlayacak çalışmalar yürütülür. Türkiye'nin turizm alanında önemli potansiyeli var. Ciddi birikimi de var. Bu birikimi en iyi şekilde Karadeniz'e ve özellikle Ordu'ya yansıtmak boynumuzun borcudur."

Numan Kurtulmuş, Ordu'da şehir hastanesinin yapılacağı Botanik Parkı alanına ilişkin de "Mühim olan şehre en iyi değeri katacak olan çalışmayı yapmaktır. Bunu yaparken de çevrenin tahrip edilmesi ya da çevreye zarar verecek bir şeye zaten biz müsaade etmeyiz. Dolayısıyla hemşehrilerimiz rahat olsunlar. Orada yapılacak bir şehir hastanesinde, şehrin çevresine zarar verecek bir algı içinde olmasınlar, tam tersine şehre değer katacak, çevreye hiçbir zarar vermeyecek bir proje olacak." dedi.