İSTANBUL/ADANA (AA) - Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ATHİB) Başkanı Zeki Kıvanç, "Bölgemizdeki tekstil firmalarımızın tasarım kültürünü benimsemesini, dünya rekabet ortamında ön sırada yer almasını, kendi kültürümüzle özgün ve global değerler yaratmak istiyoruz." dedi.

ATHİB'in Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçıları Meclisinin (TİM) desteğiyle bu yıl altıncısını düzenlediği Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması'nın ödülleri, Adana Arkeoloji Müzesinde gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu.

Bu yıl "Hayalperest" temasıyla düzenlenen 6. Kumaş Tasarım Yarışması ödül törenine Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, ATHİB Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçılar Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle ile Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), Oda ve Borsa Başkanları ile bazı milletvekilleri ve tekstil iş dünyasından çok sayıda isim katıldı.

Yarışmada, birinciliğe "Skinless" teması ile Fatma Süleymanoğlu, ikinciliğe kardeşi Süreyya Süleymanoğlu ve üçüncülüğe Pelin Aykar layık görüldü.

Toplam 83 yarışmacının başvurduğu ve 10 finalistin yarıştığı etkinlikte dereceye girenler ödüllerini Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik’in elinden aldı. İlk üçe girenler toplam 36 bin lira para ödülü ile iki yıl yurt dışı eğitim hakkı kazanırken, yarışmadaki 10 finaliste de dokuma tezgahı hediye edildi.


- " Beş yarışmada 400'e yakın tasarımcıyı sektörle buluşturduk"


ATHİB Başkanı Zeki Kıvanç konuşmasında, Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması ile tekstilde uluslararası pazarda daha etkin olmak, modayı takip eden değil, belirleyen ülke olmak, taklit eden değil taklit edilen olmak istediklerini söyledi.

Kıvanç, "Bölgemizdeki tekstil firmalarımızın tasarım kültürünü benimsemesini, dünya rekabet ortamında ön sırada yer almasını, kendi kültürümüzle özgün ve global değerler yaratmak istiyoruz. Ayrıca bölgemizde üretim yapan fabrikaların çoğu dokuma kumaş yapıyor. Bunları yapmak için her alanda yaratıcı ve yenilikçi tasarımcılara ihtiyaç var. Bu tasarımcılar ortaya çıksın diye altı yıldır bu yarışmayı düzenliyoruz. Bugüne kadar düzenlediğimiz beş yarışmada 400'e yakın tasarımcıyı, sektörle buluşturduk. Beş yarışmanın birincilerini yurtdışında eğitime gönderdik." ifadelerini kullandı.

Yarışmayı daha iyi tanıtmak için 10 şehirde 11 üniversiteyi ziyaret ettiklerini dile getiren Kıvanç, on üç gün boyunca bir tır üzerinde geçmiş yılların ürünlerini sergilediklerini bildirdi.

Kıvanç, bu gezici sergi ile 5 bin kilometre yol yaptıklarına işaret ederek, şunları söyledi:

"Güzel sanatlar fakültesi tekstil ve moda tasarımı bölümleri ve tekstil mühendisliği bölümleri öğrencileri çağrımıza cevap verdi. Bu yıl yarışmamız 83 başvuru ile rekor kırdı. 13 üniversitemizden başvuru aldık. Tüm finalistlerimizi ödüllerin yanında dünyanın en önemli tekstil fuarı olan Paris Premiere Vision Tekstil fuarına götürecek ve beş gün boyunca ziyaret etmelerini sağlayacağız. Yurt dışına gidecek yarışmacılarımızdan tek beklentimiz, ülkemize yeni tasarım fikirleri ile dönmeleri Sektörümüze tasarım konusunda taze kan olmaları."

Kıvanç ayrıca törenin gerçekleştirildiği Eski Milli Mensucat Dokuma Fabrikası olan Adana Arkeoloji Müzesinin, çalışmalar tamamlandığında Türkiye'nin ve Orta Doğu'nun en büyük müze kompleksi olacağını söyledi.


- "Türk ordusu Türklerin tasarımlarını giyiyor"


TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de dünyanın her yerinde binlerce tasarımcı bulunduğunu ama tarihe geçebilen tasarımcıların sayısının az olduğunu Coco Chanel örneği ile açıkladı.

Büyükekşi, "Coco, babası tarafından yetimhaneye bırakılmış ve mutsuzlukla geçen bir çocukluk anıları olmuş. Yetimhaneden ayrılmış, dikiş dikerek para kazanmaya başlamış. Öyle bir noktaya gelmiş ki Mustafa Kemal Atatürk, Türk ordusunun giysilerini ona tasarlatmış. Türk ordusu 1980 yılına kadar bu tasarımlarla getirilmiş. Türk tasarımcıların da devreye girmesiyle Türk ordusu Türklerin tasarımlarını giyiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Adana'dan üç konuda talepleri olduğunu da belirten Büyükekşi, bu talepleri, "En çok ihracat yapan ilk 10 ilden biri olması", "İhracatçı sayısının 3 bine çıkması" ve "En büyük ilk bin ihracatçı listesinde 100 Adanalı firmanın yer alması" olarak açıkladı.