Antalya’nın doğal güzelliklerinden biri olan Kurşunlu Şelalesi kurumaya yüz tuttu. Özellikle yaz aylarında turist akınına uğrayan şelalenin suyu azalınca turist sayısı da azaldı.
Antalya’nın Aksu ilçesinde Devlet Su İşleri ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü koruması altındaki Kurşunlu Şelalesi, özellikle yaz aylarında artan sıcaklık ve çiftçilerin plansız sulama yapması nedeniyle kurumaya yüz tutmuş durumda. Şelalenin akan kısmında ve döküldüğü yerin debisinde fark edilir derecede meydana gelen azalama, şelaleyi ziyarete gelen yerli ve yabancı turistleri de hayal kırıklığına uğratıyor. Doğal güzelliği ve bitki türü çeşitliliği ile diğer şelalelerden farklı olan Kurşunlu kendisine uzanacak bir yardım elini bekliyor.

ŞELALE ESNAFI DERTLİ
Şelalenin kurumaya yüz tutması şelalede esnaflık yapan vatandaşlarıda etkiledi. Şelalenin eski fotoğraflarında gibi gür akmadığı için turistlerin daha az ilgisini çektiğini belirten esnaflar para kazanamadıkları için yetkililerin bir an önce çevredeki kaynakları kullanarak şelalenin eski haline getirilmesini bekliyor. Şelalede hatıra fotoğrafçılığı yapan Sait Bulut, şelalenin olumsuz yönde büyük değişimler geçirdiğini söyledi. Yaz aylarında kuraklığının etkisinin çok hissedildiğini belirten Bulut, “Haziran ayından sonra sıcaklık bira daha artınca sular iyice azalıyor. Sanırım çiftçilerin sulamasının bunda etkisi büyük. Turistler buraya gelince artık şelale değilde bir doğal park görüyor” dedi.

AVUSTRALYALI TURİST: “TAHMİN ETTİĞİM GİBİ DEĞİL”
Avustralya’dan Antalya’ya tatil için gelen Halina Kubica şelalenin fotoğraflarda göründüğü gibi olmadığını söyledi. Şelalenin çok az aktığını görünce şaşırdığını da belirten Kubica, “Tahmin ettiğim gibi değil. Bir çok şelale gezip gördüm. Burada suyun az olmasını görmek iyi değil. Ama yeşil olması güzel” dedi.

“TURİSTLER YANLIŞ YERE GELDİKLERİNİ DÜŞÜNÜYOR”
14 yıldır TUREP Rehberliği yapan Recep Aydın ise Kurşunlu Şelalesi’ne getirdiği turistlerin şaşırdığını söyledi. Şelalenin internet üzerinden fotoğraflarını gören turistlerin, şelalenin kurumuş halini görünce “Bizi yanlış yere mi getirdin” diye tepki verdiklerini söyledi. Bir çok turist kafilesini getirdiğini belirten Rehber Aydın sözlerini şöyle sürdürdü:
“İlk geldiğimden çok az su. Ciddi bir su kaybı mevcut. Turistler fotoğraflarda gördükleri şelaleyi gerçekte göremeyince şaşırıp onları yanlış bir yere getirdiğimi düşünüyorlar” dedi.

10 MİLYON LİRALIK PROJE
Kuraklığın önüne geçmek adına DSİ 13. Bölge Müdürlüğü internet sitesinde DSİ ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile ortaklaşa bir proje hazırlığında olduklarını duyurmuştu. Kurşunlu Şelalesi’ni kurtarmak için harekete geçen kurumlar 10 milyon liralık bir projeyle şelale yakınlarında bulunan bir gölde yaz aylarında şelalede kullanmak üzere su biriktirmeyi planlıyor.
(İHA)