SAMSUN (AA) - Ladik Ziraat Odası Ziraat Mühendisi Yunus Dal, çiftçileri, pas hastalığına karşı tedbirli olmaları konusunda uyardı.

Dal, sarı pas hastalığının ilkbaharda yağışların normalin üzerinde seyretmesi halinde hububat alanlarında özellikle de buğday ekili alanlarda etkili olduğunu hatırlattı.

Sarı pas hastalığının, şiddetine göre yüzde 50'lere varan oranda verim kaybına neden olduğunu belirten Dal, "Çiftçilerimiz buğday ekili tarlalarını sık sık kontrol ederek hastalık belirtisi olup olmadığına bakmalıdırlar. Çiftçilerimizin kontrolleri sonucunda herhangi bir belirtiye göre gerekirse ziraat odası olarak ilaçlama yapmalarını tavsiye ediyoruz." diye konuştu.

Dal, çiftçileri bilinçli ve kontrollü ilaç kullanmaları konusunda da uyardı.

- Kavak

Kavak Ziraat Odası Başkanı Süleyman Aslankaya da çiftçilere ekim yapmadan önce toprağı hazırlamaları ve sertifikalı tohum kullanmaları önerisinde bulundu.

Aslankaya, çiftçilerin hava şartlarının uygun olması halinde bir iki hafta içinde mısır, ayçiçeği, nohut ve fasulye ekim çalışmalarına başlayabileceklerini söyledi.

Ekim yapmadan önce toprağın iyi hazırlanması, tahlil sonuçlarına göre ihtiyacı olan gübrenin kullanılmasının önem taşıdığına dikkati çeken Aslankaya, bu işlemlerin yapılması halinde daha kaliteli ve yüksek ürün alınabileceğini ifade etti.

Aslankaya, sertifikalı tohum kullanılması halinde elde edilecek hasattan bir sonraki yılın tohumluk ihtiyacının da karşılanabileceğini sözlerine ekledi.