Macron, Elysee Sarayı'ndan halka seslenerek sarı yeleklilerin  protestolarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Gösterilerdeki şiddet olaylarını hiçbir şekilde affedemeyeceğini ifade  eden Macron, hiçbir öfkenin polise yönelik şiddeti haklı göstermeyeceğini,  sükunetin hakim olması gerektiğini söyledi.

Macron, halkın öfkeli olduğunu unutmadığını, bu öfkenin akaryakıt  zamlarıyla başladığını ve daha derin olduğunu belirtti.

Ekonomik ve sosyal olağanüstü hal ilan ettiğini Macron, ay sonunu zor  getiren, çetin ekonomik koşullarda yaşayanların farkında olduğunu vurguladı.

Macron, son 40 yılın yanlışlarının ortaya çıktığını, bu durumu  düzeltmek için göreve geldiğinden bu yana çalışmalar yaptığını ve tüm  sorumlulukları aldığını kaydederek yeni çözüm yolu bulabileceklerine inandığını  ifade etti.

Yeni bir Fransa inşa etmek istediğinin altını çizen Macron, şirketlere  ek vergi yükü getirmeden asgari ücrete 2019 itibarıyla aylık 100 avro zam  yapılacağını açıkladı.

Yapabilen işverenlerin çalışanlarına yıl sonunda prim ödemesini  istediğini ifade eden Macron, bu durumda işverenlerden ek vergi istenmeyeceğini  belirtti.
Macron ayrıca 2019 yılı itibarıyla fazla mesai ücretlerinden vergi  alınmayacağını duyurdu.

2 bin avronun altındaki emeklilik maaşlarından artık kesinti  yapılmayacağını belirten Macron, bu kararların yarın Başbakan Edouard Philippe  tarafından Ulusal Meclis'e sunulacağını söyledi.

Macron, hükümetin ve Ulusal Meclis'in vergi kaçakçılığıyla ilgili de  çalışmalar yapacağını ifade ederek adaletsizliğin bu şekilde giderilebileceğini  vurguladı.

Toplum için sorun teşkil eden konuların tartışılmasını istediğini  belirten Macron, devletin işleyişi ve kamu kurumlarıyla ilgili de çalışmalar  yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Göçmen meselesinin de gündeme getirilmesinin önemine işaret eden  Macron, sorunları görüşmek üzere ülkedeki tüm belediye başkanlarını ziyaret  edeceğini dile getirdi.

Macron, ülkenin tarihi anlarından birini yaşadığını belirterek tüm  çabasının halkı için olduğunu söyledi.

MACRON'UN ALDIĞI KARARLARIN MALİYETİ 8-10 MİLYAR AVRO

Dussopt, BFMTV televizyonunda yaptığı açıklamada, Macron'un bu akşam  sarı yeleklilere yönelik aldığı kararların devlete maliyetinin 8 - 10 milyar avro  olduğunu ifade ederek, bunu nasıl finanse edecekleri üzerinde çalıştıklarını  söyledi.

Bu aradan Macron'un yarın ve çarşamba banka ve büyük şirketlerin  temsilcileri ile bir araya geleceği belirtildi.