AMASYA (AA) - Amasya'nın Suluova ilçesinde ikamet eden 90 yaşındaki İzzet Özbek, baba mesleği bakkallığı 75 yıldır sürdürüyor.

Bakkal olan babasını küçük yaşlarda kaybeden Özbek, 15 yaşında açtığı bakkalda baba yadigarı mesleğini devam ettirerek bugünlere geldi.

Bugüne kadar bakkalının kepengini bir gün bile indirmeyen Özbek, ilerlemiş yaşına rağmen baba mesleğini devam ettirmenin mutluluğunu yaşıyor.

Evli ve 5 çocuk babası Özbek, iş yerini artık para kazanmak için değil, mahalle bakkalı kültürünü devam ettirmek için açık tutuyor.

Özbek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun yıllar esnaflık yapmanın zor olduğunu, bunun ancak güvenle gerçekleşebileceğini söyledi.

Bakkal dükkanını önce köyde açtığını, daha sonra ilçeye taşındığını belirten Özbek, "Aynı malzemelerle burada da dükkanımı açtım. Dükkanımı askere gitmeden önce açtım. Çocuktum o zamanlar ama o dönemler daha güzeldi. Çeşit azdı ama güven çoktu. Babam dükkanındaki malları köylerde at üzerinde satıyormuş. Ben de baba mesleğini devam ettirmek için bu mesleği seçtim ve erken yaşta dükkanımı açtım." diye konuştu.

"Bakkallığın artık tadı tuzu kalmadı." ifadesini kullanan Özbek, eski günleri özlemle andığını dile getirdi.

Mesleğini severek sürdürdüğünü, bu işi artık para için yapmadığına işaret eden Özbek, şunları kaydetti:

"Eskiden sattığımız şeyler kısıtlıydı. Çay, şeker ve birkaç çeşit malzeme daha. Buna rağmen eskiden her şey daha iyiydi. Sen beni tanıyordun, ben seni tanıyordum. Güvene dayalıydı her şey. Şimdi de iyi çok şükür, komşuların arasında işimizi devam ettirmeye çalışıyoruz. Ben bu mesleği çocukluktan beri seviyorum. Bu dükkanı bu kadar sene dürüstlükle ayakta tuttum, çocuklarımı helal kazançla büyüttüm, şükürler olsun. Genç esnafa tavsiyem, dürüst olsunlar, hile yapmasınlar, müşterilerine, komşularına iyi davransınlar."

Özbek'in müşterisi Yasemin Aydoğdu ise, 35 yıldır aynı bakkaldan alışveriş yaptığını anlatarak, "İzzet dayı çok iyi bir esnaf. Paramız olduğu zaman da alıyoruz, olmadığı zaman da. Birbirimize güveniriz. Bir kere markete gittim, param yoktu o gün. Veresiye istedim, vermediler. İzzet dayıya geldim istedim, 'Yasemin dükkan senin' dedi. O zaman dünyalar benim oldu. O gün anladım kıymetini." ifadelerini kullandı.