ORDU (AA) - Ordu E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje kapsamında cezaevi bahçesinde yaklaşık bin dönümlük arazi üzerine ilk etapta 70'e yakın tutuklu ve hükümlünün çalışabileceği fındık kırma, kavurma ve paketleme tesisi kurulacak. 

Ordu Cumhuriyet Başsavcısı Metin Uslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kamuoyu ile daha önce paylaştıkları projede bazı değişikliklere gittiklerini söyledi.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKAP) tarafından projeye verilen 80 bin liralık desteği yetersiz buldukları için kabul etmediklerini anlatan Uslu, yeni hazırlanan projenin maliyet hesaplamalarının yanı sıra altyapı çalışmalarını tamamladıklarını vurguladı.

Adalet Bakanlığı'na gerekli başvuruları yaptıklarını ifade eden Uslu, şöyle konuştu:

"Biz söz konusu projeyi DOKAP desteği ile hayata geçirmek istiyorduk ancak verilen desteğin 80 bin lira civarında olmasından dolayı bundan vazgeçtik. Çünkü 80 bin lira kurulacak tesis anlamında çok yetersizdi. Biz de bunun sadece paketleme üzerine kurmayı planladığımız projede değişiklikler yaptık. Yeni projede paketlemenin yanında kırma ve kavurma işlemleri de yapılabilecek. Bakanlık onayladığı takdirde ilk etapta 70'e yakın tutuklu ve hükümlünün çalışacağı tesisin yapımına başlayacağız." 

- "Saatte 2 ton fındık kırılabilecek"

Uslu, tesisin hükümlü ve tutukluların hayata hazırlanmaları ve bütçelerine katkı sunmaları noktasında çok önemli olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bu tesis yaklaşık bin dönüm arazi üzerine kurulacak. Saatte 2 ton fındık kırılabilecek ve aynı zamanda 500 kilogram fındık kavurma işlemi yapılabilecek. Marka belirleme çalışmalarımız var, arkadaşlar üzerinde çalışmalarını sürdürüyorlar. Burada işleyeceğimiz fındığı Türkiye'deki diğer cezaevlerine satacağız. Yani pazar sıkıntımız da yok. İşlem sonrası ortaya çıkacak fındık kabuğunu ise kendi tesislerimizde değerlendirmeyi düşünüyoruz."