Havacılık tarihinin en büyük gizemleri arasında yer alan ve bir buçuk senedir kayıp olan Malezya Havayollarına ait MH370 sefer sayılı uçağın gizemi çözülüyor. Perşembe günü Hint Okyanusu’nda yer alan Reunion Adası’nda bulunan uçak kanadının Boeing 777 tipi bir uçağa ait olduğu açıklandı. Uçağın kapısında ait olduğu iddia edilen başka bir parça ise Fransa’nın başkenti Paris’e, oradan da Toulouse kenti yakınlarındaki bir askeri üsse getirilerek Malezya Havayolları’na ait bir ekibin yardımıyla incelemeye alındı. Malezya Ulaştırma Bakanı LiowTiong Lai, dün yaptığı açıklamada bulunan uçak kanadının kaybolan Malezya Havayolları uçağıyla aynı tip olan Boeing 777’e ait olduğuna emin olduklarını belirtti. Bu açıklamanın ardından uçağın üretici firması Boeing, ABD Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu (NTSB) ve Malezyalı yetkililerden de doğrulama geldi.

Yeni parça iddiası
Malezya’dan Pekin’e giderken 8 Mart 2014’te 239 yolcusuyla Güney Çin Denizi üzerinde kaybolan Malezya Havayolları’na ait MH370 sefer sayılı uçağın Reunion Adası kıyılarında bulunan parçasının ardından, yetkililer dün yeni bir parçaya daha ulaştıklarını açıkladı. Reunion Adası’nda sahile vuran parçanın ilk belirlemelere göre uçağın kapısı olabileceği iddia edildi. Konu üzerine açıklama yapan  Malezya Sivil Havacılık Genel Müdürü Azharuddin Abdul Rahman, bulunan metal parçanın uçağın enkazına ait olmadığını belirtti. Parçanın yıpranmış bir merdiven olduğunu vurgulayan Rahman, incelemelerin sürdüğünü dile getirirken Malezya hükümeti olarak komşu ülkelere kayıp uçağın parçalarının aranması için yardım çağrısı yaptıklarını duyurdu. 

Kimseye söz etmedi
Adada yaşayan ve güvenlik görevlisi olan Nicolas Ferrier, Telegraph gazetesine yaptığı açıklamada, Mayıs ayında bir koltuk bulduğunu, bu durumdan kimseye söz etmediğini ifade etti. Ferrier, bölgedeki devriyesinde koltuğun yanısıra bir bavul bulduğunu da belirtti. Ferrier, parçaları ne yaptınız sorusuna ise ‘Hepsini toplayıp yaktım. Bu benim işim’ yanıtını verdi. 
 
Volkan patladı çalışmalar sekteye uğradı
Malezya Havayolları’na ait MH370 sefer sayılı kaybolan uçağın parçalarının keşfedildiği Afrika’nın doğusundaki La Reunion adasında volkan patlaması gerçekleşti. ‘Piton de la Fournaise’ (Fırının Doruğu) isimli volkanın patlamasının uçağın parçalarını arama çalışmalarını olumsuz yönde etkileyeceği belirtiliyor. Geçtiğimiz yıl mart ayında Pasifik Okyanusu üzerinde kaybolan uçağın parçalarının ada kıyılarına vurması sonrası arama çalışmaları bu bölgeye yönlendirilmişti.