SAMSUN (AA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kurupelit yerleşkesine giren büyükbaş hayvanlar, bilimsel araştırmalar yapılan alanlarda zarara neden oluyor.

OMÜ Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sahiplerince başıboş bırakılan manda ve ineklerin yerleşkede ciddi sorunlar oluşturduğunu söyledi.

Büyükbaş hayvanların üniversite güvenlik güçlerine de zor anlar yaşattığına işaret eden Çelik, "Sahiplerinin başıboş bıraktığı manda ve inekler, fakültemizde bilimsel çalışma yürüttüğümüz deneme alanlarına ve seralara zarar veriyor. Sahipleri uyarılarımıza rağmen hayvanlarına sahip çıkmıyor." dedi.

Başıboş hayvanların üniversitenin imajına da zarar verdiğini dile getiren Çelik, şöyle devam etti:

"Bu hayvanların, üniversitemizin arkasında bulunan İncesu ve Aşağı Aksu mahallelerinde yaşayanların olduğunu belirledik. Sahiplerini defalarca uyardık ancak sahip çıkmıyorlar. Sahaya giren manda ve inekler, güvenlik görevlilerimizce uzaklaştırılıyor. Bize adete çobanlık yaptırıyorlar. Gece yurtlara dönen öğrencilerimiz de birden karşılarında mandaları görünce korkuyor. Hayvanlar, fakültemize ait araştırma ve uygulama sahasında bilimsel proje kapsamında ekim ve bakımı yapılan meyve, tohum ve endemik türdeki bitkilere de büyük zarar veriyor. TÜBİTAK ve AB destekli bilimsel projeler burada yürütülüyor. Maliyetli ve zahmetli projeler ancak hayvanlar çalışma alanlarında zarara neden oluyor."

Çelik, bu durumun yıllardır sürdüğüne dikkati çekerek sahiplerinin hayvanlarına sahip çıkmaması halinde artık verilen zararın tespit edilerek yasal işlemde bulunacaklarını kaydetti.