ÇORUM (AA) - Mecitözü ilçesinde süs taşları ile ilgili arazi çalışması yapıldığı bildirdi.

AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, yaptığı yazılı açıklamada, Mecitözü ilçesinde bulunduğu tahmin edilen süs taşlarının tespit edilmesi için çalışmayı başlattıklarını belirterek, çalışma sonucunda bulunan taşların yöre halkı tarafından işlenerek ilçe ekonomine katkı sağlamasının hedeflendiğini vurguladı.

Arazi çalışmalarının MTA Genel Müdürlüğü Tabiat Tarihi Müzesi yetkilileri tarafından gerçekleştirildiğini bildiren Kurt, "Öncelikle Sülüklü köyü kuzeyinde yer alan inceleme alanları ve daha sonra Terken köyü güneydoğusundaki inceleme alanında arazi çalışmaları yapılmıştır. Sülüklü köyünün yaklaşık 500 metre kuzeyinde yer alan lokasyonlarda jasper, kalsedon, agat, dumanlı kuvars, krizopras (yeşil kuvars), çört, opal türlerinde olmak üzere kuvars çakılları bulunmaktadır." ifadelerini kullandı.

Mecitözü Halk Eğitim Müdürü Erol Ateş de çakılların yöre halkı tarafından süs taşı olarak amatör düzeyde değerlendirildiğini kaydetti. Mecitözü çevresinde farklı bölgelerde süs taşı çeşitliliği ve yoğunluğunun gözle görülebilir durumda olduğunu aktaran Ateş, şunları kaydetti:

"Terken köyünün yaklaşık 400 metre güneydoğusunda yer alan inceleme alanında boyutları 70 ile 150 santimetre arasında değişen farklı büyüklüklerdeki kireç taşlarının boşluk ve çatlak hatları boyunca silisli hidrotermal çözeltilerin çökelmesi ile oluşmuş camsı özellik gösteren, kalınlığı 20 santimetreye kadar ulaşabilen kuvars kristallerinden oluşan zonlar görülebilmektedir. İnceleme alanının farklı lokasyonlarında görülebilen kuvars oluşumları için süs taşları sınıflamasına göre bir tanımlamadan söz etmek gerekirse, arazide kriptokristalin, kristalin ve amorf grubu kuvars süs taşlarının olduğu söylenebilir."

Yapılan araştırmalardan elde edilecek sonuçlara göre yöre halkına istihdam sağlanacağını ifade eden Ateş, "Mecitözü çevresinde süs taşı olabilecek SiO2 kökenli mineraller açısından yeterli potansiyelin mevcut olduğu değerlendirilmektedir. Saha, yörede kurulması planlanan süs taşı işleme atölyesi için ham madde olarak kullanılmak üzere geniş çeşitlilikte süs taşı elde edilebilecek düzeyde potansiyel içermektedir. Mecitözü Halk Eğitim Merkezi bünyesinde faaliyete geçirilmesi planlanan süs taşı atölyesinde, yöredeki zengin çeşitliliğe sahip kuvars grubu süs taşları işlenerek hem bölge ekonomisine katkı sağlayıp hem de yeni iş sahaları ve istihdam alanları açması bakımından önem taşımaktadır." değerlendirmesinde bulundu.