TRABZON (AA) - Trabzon'un Çaykara ilçesinde yaşayan Ali Zeyrek, iki arkadaşıyla başlattığı ve daha sonra vatandaşlarla çok sayıda kurumun destek verdiği "Mehmetçik'e 10 bin Mektup" projesiyle Diyarbakır'da vatani görevini yapan askerlere moral vermeyi amaçlıyor.

Çaykara Kaymakamlığı ve belediyesi başta olmak üzere AK Parti Of Kadın Kolları ve Trabzon Büyükşehir Belediyesinin katkı sağladığı projeyle askerlere moral için vatandaşlar, öğrenciler ve yetkililer tarafından 10 bin mektup yazıldı, kadınlar tarafından da el emeği göz nuru 2 bin havlu işlendi.

Yaklaşık 5 gün süren çalışma sonrası, Zeyrek ve arkadaşları, Çaykara ve Of ilçelerinden toplanan mektup ve havluları Diyarbakır'daki askerlere ulaştırmak üzere yola çıktı.

Proje Sorumlusu Ali Zeyrek, hareketleri öncesi AA muhabirine yaptığı açıklamada, televizyonda bölgeye ilişkin haberleri izlerken çok etkilendiğini ve "Mehmetçik'e nasıl destek olabiliriz" sorusuna cevap aramaya başladığını söyledi.

Arkadaşları ile daha sonra Mehmetçiklere mektup yazma kararı aldıklarını dile getiren Zeyrek, "Ardından 'Neden sadece biz yazalım, bütün Çaykara, Uzungöl, Trabzon yazsın' dedik. Bunun sonucunda da projeyi genişlettik. Projeyi genişletirken de Çaykara Kaymakamlığı ve belediyesine, Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile AK Parti Of Kadın Kollarına gittik. Hepsi bizi hoşgörü ile karşıladı ve projemize destek vereceklerini söyledi. Ardından da projemiz büyüdü" ifadelerini kullandı.

Zeyrek, projeyle Mehmetçiklere yazılan 10 bin mektup ile yola çıktıklarını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Projemize okullarımız, milli eğitim müdürlerimiz, esnafımız ve vatandaşımız da destek verdi. Kısa sürede yaklaşık 10 bine yakın mektubumuz oldu. Daha sonra da 'sade mektup yetmez' dedik ve Mehmetçiklere bir de hediyemiz olsun istedik. İlçemizdeki kadınlarımız ve AK Parti Of Kadın Kolları üyesi arkadaşlarımız da el emeği ile işlenmiş ve örülmüş havlular hazırladı. Hazırladığımız 10 bine yakın mektup ile 2 bine yakın el emeği göz nuru havluları Diyarbakır'a giderek tek tek Mehmetçik'e kendimiz teslim edeceğiz."

- "Mehmetçiklerimize Çaykara'nın, Of'un ve Trabzon'un selamını getireceğiz"

Diyarbakır'daki her Mehmetçik'e bir mektup götürmeyi amaçladıklarını belirten Zeyrek, "Diyarbakır'da 12 bine yakın güvenlik personelimiz var. Bizim de 10 bin mektubumuz var. Mektup veremediğimiz personelimizin de inşallah ziyaret edip gönlünü alacağız. Mehmetçiklerimize Çaykara'nın, Of'un ve Trabzon'un selamını getireceğiz" dedi.

Zeyrek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'na da seslenerek, "Bu terörle mücadele sonuna kadar gitsin. Biz Trabzon halkı olarak her zaman devletimizin ve Mehmetçiğimizin yanındayız" şeklinde konuştu.

Uzungöl İlkokulu 1. sınıf öğrencisinin askerler için yazdığı mektuba dikkati çeken Zeyrek, "Öğrencimiz bir resim çizerek 'Biz Mehmetçiklerimizi çok seviyoruz. Onlar bizi korumak için gece gündüz demeden, canlarını hiçe sayarak feda ediyorlar' diye kısa bir mektup yazmış. Projemiz 5 günlük bir süreyi kapsadı. Biraz daha zaman olsa daha fazla şeyler yapabilirdik. Mektup sayımız daha fazla olabilirdi ama biz kısa sürede Mehmetçiğimizin yanına gidelim, onlara moral verelim istedik" diye konuştu.

Zeyrek, kendilerini zorlu bir yolculuğun beklediğini anımsatarak, "Bu kavga ve kargaşa bitsin, gerekirse biz canımızı dahi feda etmeye hazırız. Yeter ki Mehmetçiklerimizin morali iyi olsun, biz her zaman onların yanındayız" ifadelerini kullandı.

- "İnşallah güzel neticeler elde ederiz ve bu şekilde bir köprü kurulur"

Çaykara Kaymakamı Mustafa Gül de projenin manevi yönüne dikkati çekti.

Projenin amacının, Diyarbakır'da can siperane çalışan güvenlik görevlilere moral vermek olduğuna dikkati çeken Gül, şunları kaydetti:

"Polislerimiz ve askerlerimiz orada gerçekten canlarını ortaya koyarak bu vatan için bir şeyler yapıyor. Bizler de onları unutmadığımızı, onlar için dua ettiğimizi belirtmek için bir proje hazırladık. Arkadaşlarımız da bu projeye öncülük ettiler. Güzel bir proje ve biz de destek vermeye çalıştık. İnşallah güzel neticeler elde ederiz ve bu şekilde bir köprü kurulur. Gerçekten büyük bir mücadele içindeler ve vatanımızı, milletimizi koruyorlar. Bizim de onları düşündüğümüzü bilsinler."

Gül, proje için bir mektup kaleme aldığını belirterek, "Mektubumda onlara dua ettim. Allah yar ve yardımcıları olsun. Sadece terör örgütü ile mücadele etmiyorlar. Şu an iyinin ve kötünün, hak ile batılın mücadelesini veriyorlar. O yüzden çok duaya ihtiyaçları var. Bizim de buradan onlara en iyi yapabileceğimiz duadır. Mektubumda da onlara Allah'tan dua ve yardım diledim. Allah onları yardımsız bırakmayacaktır. Bu kanaatteyiz" dedi.

- "İnşallah kampanyamız katkı sağlar ve askerimize moral olur"

Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok ise kampanyanın bir "moral projesi" olduğunu vurgulayarak, "Projeye moral yolculuğu diyoruz. Arkadaşlarımız güzel bir proje oluşturdular. Biz de Diyarbakır'daki, Sur'daki güvenlik görevlilerimize, Mehmetçiğimize bir moral olsun diye arkadaşlarımızın projesine destek olduk. Ülkenin doğusu ile batısı arasında fark olmadığını, Mehmetçiğimizin yanlarında olduğumuzu ve onlara destek olduğumuzu hissetmelerini istedik. İnşallah Mehmetçiğimize destek olur" diye konuştu.

İlçedeki herkesin duygu ve düşüncelerini aktaran mektuplar yazdığını anlatan Tok, "İnşallah bu kardeş kavgasından Mehmetçiğimiz en kısa sürede kurtulmuş olur. Biz onların her zaman yanındayız. İnşallah kampanyamız katkı sağlar ve askerimize moral olur" şeklinde konuştu.

- "Her askerde oğlumu görüyorum"

Projeye havlu işleyerek katkı sağlayan Emine Gergim ise ellerinden geldiği kadar üzerlerine düşeni yaptıklarını ve yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

Duygularını yazdıkları mektuplarda dile getirdiklerini aktaran Gergim, "Daha güzel şeyler yapmak isterdik ama zaman kısıtlıydı. O yüzden elimizden bu kadar geldi. Askerimize bir nebze olsun moral vermek istedik" dedi.

Gergim, kendisinin de anne olduğunu kaydederek şu ifadeleri kullandı:

"Her askerde oğlumu görüyorum. Ben de oğlumu askere göndereceğim. Vatan uğruna hepimizin mücadele etmesi gerekir. Vatanımız, namusumuz ve bayrağımız için çalışıyoruz. Duygulanıyoruz, gözyaşlarımız akıyor ama inşallah en kısa sürede bu sıkıntılar sona erecek. Şu an kardeş kavgası yaşıyoruz. kardeşin, kardeşi kırması çok kötü bir şey. Farklı kişilerle savaştığımızı sanarak birbirimizi kırıyoruz. Kürt'tür, Türk'tür, Çerkez'dir, hepimiz kardeşiz ama bunu anlatamıyoruz."

- Mektubu ile destek oldu

Çaykara Şehit Ahmet Çamur Orta Okulu 8. sınıf öğrencisi Kevser Semiz ise askerler için kaleme aldığı mektubunda şu satırlara yer verdi:

"Geçenlerde 'ben de savaşabilsem' dedim kendime ama sonra durdum ve kanaat getirdim, savaşmadan da sana yardım edebileceğime. Biliyor musun? Ben bir şehidin adını yaşatan okulda okuyorum ve bunu gururla taşıyorum. O yüzden ülkemizi daha iyi yerlere getirerek sana yardım etmeyi düşünüyorum ve elimden geleni ardıma koymamaya çalışıyorum. Sana yardım etmenin başka yolu da var aslında. Hiçbir zorluğu yok kanımca. İster dili olmasın birinin, ister gözü, kalbi olması yeter bana. Üç harf tek hece: Dua. Bu sana yardımın en başı aslında..."