Nazi Almanyası lideri Adolf Hitler’in ölümünün üzerinden 70 yıl geçmesiyle kitabı ‘Mein Kampf’ın (Kavgam) telif hakkı iki ay sonra sona eriyor. Böylece Kitap kamu malı haline gelecek ve dileyen herkes tarafından basılabilecek. Nazi rejiminin yıkılmasından bu yana Mein Kampf’ın basımının yasak olduğu Almanya’da, kitabın tekrar yayımlanacağı düşüncesi endişe yaratıyor. 
Yahudiler endişeli
Bazı akademisyenler 800 sayfalık kitabın sırrını çözmek amacıyla basılması gerektiğini söylerken Yahudi cemiyeti bunun “Pandora’nın kutusunu açmak” olacağını söylüyor.   
Münih Modern Tarih Enstitüsü (IFZ), kitabı yayımlayacağını açıklayan ilk kurum oldu. Ancak bu, kitabın dipnotlar konularak yapısal çözümlemesinin yapıldığı, Hitler’in yalanlarının ortaya konacağı bir versiyon olacak. Çalışmalarına 2009 yılında başlanan kitap, 2 bin sayfayı geçerken iki cilt halinde olacak. 
Münih ve Yukarı Bavyera’daki Yahudi cemaatinin başkanı Charlotte Knobloch ise IFZ’nin hazırladığı baskının bile tehlikeli olduğunu belirterek “Bu kitap Yahudi Soykırımı’nın yolunu açtı” dedi.  İtilaf Devletleri kitabın telif hakkını Bavyeralı yetkililere devretmişti. Bavyera ise kurbanlara saygı ve nefret yaymasını engellemek amacıyla kitabı basmama kararı aldı. Nazi döneminde Mein Kampf’ın 12.4 milyon kopyası basılmıştı. Almanya’da var olan kopyaların satışı ise yasal.