DÜZCE (AA) - ÖMER FARUK CEBECİ - İstanbul'a su temini amacıyla yürütülen Melen Barajı Projesi kapsamında su altında kalacak olan Dokuzdeğirmen Parkuru'nun yerine suni parkur çalışmalarına başlandı.

Havzasının yüzde 80'i Düzce sınırlarında kalan Melen Çayı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce inşa edilen projeyle İstanbul'un su ihtiyacını karşılayacak. Bölgenin su altında kalacak olması nedeniyle Dokuzdeğirmen köyünde hizmet veren rafting işletmeleri de taşınacak. 

AA muhabirine konuşan Rafting İl Temsilcisi Şerif Ali Karanfil, bu yıl parkurda 20 bin kişinin rafting yapmasını hedeflediklerini, bugünlerde bu sayıya ulaştıklarını söyledi.

Yıl sonuna kadar hedeflerin ilerisine gideceklerini anlatan Karanfil, "Ciddi potansiyel var. Barajın tamamlanmasıyla rafting yaptığımız parkurun tamamı su altında kalacak. 'Buna çözüm düşünelim' dedik. Devletin ve siyasilerin ilgisini çekecek şekilde bunu sunduk. Sayın valimizin talimatıyla alternatif suni parkur yapımıyla ilgili çalışma başlattık" diye konuştu. 

Parkurun başladığı noktanın güney istikametine doğru yeni parkurun rakım hesaplamalarının yapıldığını kaydeden Karanfil, "Suya nasıl hareket verebileceğimizin projelendirilmesini yapıyoruz. Burada suni parkur hazırlığımız var. Eski parkuru aratmayacak alanı nasıl oluştururuz, onun çalışmalarını da yapıyoruz. İki metropolün arasında bulunan merkezde, kendi haline bıraktığımız rafting aktivitesinde rakamlar 20 binse disipline edilmiş, desteklenmiş parkurla bu rakamların çok daha yukarılara gideceğini düşünüyorum" şeklinde konuştu. 

Bölgenin sosyal, ekonomik ve kültürel anlamda ciddi etkileşim sağlayacağını düşündüğünü aktaran Karanfil, parkurun yapımını hızlandırmak istediklerini vurguladı. 

Melen Barajı'nın 2017'de su tutmaya başlayacağına dikkati çeken Karanfil, 2,5 yıllık süreçte hazırlıkları tamamlamayı hedeflediklerini söyledi. 

- "Parkur, öncelikle turizme hizmet edecek"

Yeni parkurun öncelikle turizme hizmet etmesini amaçladıklarını belirten Karanfil, "Bu parkurun paralelinde sportif amaçlı yarışma parkuru yapılacak güzergahları da tespit etmeye çalışıyoruz. Hem sportif hem de turizm anlamında parkur yapma çalışmalarımız devam ediyor" ifadesini kullandı. 

Suni parkur çalışmalarının D-100 ve TEM otoyolu güzergahına yakın alanlarda devam ettiğini dile getiren Karanfil, "D-100 ve TEM otoyolundan görülen parkur, raftinge ilgiyi artıracaktır. Kendi haline bırakılmış bu 20 binlik rakam, 100 bine ulaşacaktır. Parkuru oluşturabilirsek bunları hep beraber yaşayacağız. İstanbul'un su ihtiyacı rafting parkurumuzu değiştirecek ama raftingimizi değiştirmeyecek, raftingimizi yapacağız" bilgisini paylaştı.

Yapılması planlanan suni parkura ulaşımın kolay olacağını ifade eden Karanfil, şunları söyledi:

 "Şehir içinde sayılabilecek parkurun da nimet olduğunu biliyoruz. Bundan dolayı ilginin artacağının hesabını da biliyoruz. Hayat bulduğu noktada Düzce turizminin halihazırdaki gibi lokomotifi olacağını düşünüyoruz. Kente turizm amaçlı gelenlerin sayısı 40 bin, bunun sadece 20 bini rafting için geliyor. Rakamlar yüz binlere ulaştığında kentin nasıl değişime uğrayacağının hesabını yapıyoruz."