SAMSUN (AA) - FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - MUSTAFA ÇAVUŞ - Samsun-Ankara karayolu Çakallı mevkisi, ilki 67 yıl önce tadılan menemeniyle anılıyor.

Çakallı'nın en eski menemencisinin oğlu Nazmi İnanç (61), AA muhabirine yaptığı açıklamada, babasının 1949 yılında başladığı mesleği kardeşleri ve oğullarıyla sürdürdüğünü söyledi.

Babasının 1940'lı yıllarda Çakallı Köprüsü yakınlarında kerpiçten iş yerinde kasaplık yaptığını, isteyenlere de et pişirip sunduğunu belirten İnanç, "1949 yılında bir kamyon şoförü isteyince babam ilk kez menemen yapmış. Sonra isteyenlere yapmayı sürdürmüş. Gelip geçenler rağbet gösterince başka menemenciler de açılmış. Zamanla Çakallı menemeniyle anılır hale geldi." dedi.

Bölgede artık 20 menemenci bulunduğuna dikkati çeken İnanç, "Ben bu işi yarım asra yakın kardeşlerimle yaptım. Şimdi oğullarıma devrettim. Oğullarım da mesleği torunlarıma öğretiyor. Menemencilik, ailemizde dördüncü kuşağa doğru gidiyor." ifadesini kullandı.

- "Vazgeçilmez bir lezzet durağı haline geldi"

"Menemenci dayı" olarak anılan Mehmet Kırıkoğlu da bölgede 15 yıldır menemencilik yaptığını anlattı.

Çakallı yolunun vazgeçilmez bir lezzet durağı haline geldiğini vurgulayan Kırıkoğlu, "Buradaki menemen, evde yapılanlardan değil. Bol kaşar ve tereyağı kullanılan, ezilerek yapılan bir menemen bu. İçindeki biberi, domatesi göremezsiniz. Çok farklı bir lezzet olarak sunuyoruz." diye konuştu.

Çakallı menemeninin lezzetinin zaman içinde Samsun'dan Türkiye'ye yayıldığını, bunun da esnafın çoğalmasını sağladığını dile getiren Kırıkoğlu, "Buradan geçenler Çakallı menemeni yemeden gitmez. Samsun dışında yakın yerleşim yerlerinden de misafirlerimiz özellikle kahvaltı için gelerek menemen yer. Bölgedeki menemencilerin sayısı özellikle son birkaç yıldır arttı. Herkesin kendine göre bir müşterisi var." değerlendirmesinde bulundu.

- Menemen yemeden yola devam etmiyorlar

İstanbul'da yaşayan ve ailesiyle memleketi Trabzon'a giden Ömer Hacıömeroğlu, sık sık Çakallı menemeninden yediklerini söyledi.

Çakallı menemeninin farklı bir lezzeti bulunduğuna işaret eden Hacıömeroğlu, "Bu yolu kullandığımızda menemen yemeden geçmiyoruz. Çocuklar da seviyor. Eşim de güzel menemen yapar ama buranın lezzeti farklı." diye konuştu.

Ankara'dan 8 yıl önce Samsun'a taşınan Gözde Özcan da Çakallı menemeninin müdavimi olduklarını belirterek, "Çakallı menemeni alışık olmadığımız bir lezzet. Buradaki menemen soğansız yapılıyor. Yumurtanın sarısı kullanılıyor. Ben bu formülü evde tutturamadım. Kaç kez denedik ama bu tada ulaşamadık." ifadelerini kullandı.

Bengi Yardımlı da evde yaptıkları menemen ile Çakallı menemenin farklı lezzetlerde olduğunu dile getirerek, "Eskiden menemen yemiyordum. İlk kez burada denedim. Burada yapılan menemen ayrı bir lezzette yapılıyor. Çakallı menemenini denedikten sonra buradan geçerken mutlaka yiyoruz." sözlerine yer verdi.