AMASYA (AA) - Merzifon Bedensel ve Zihinsel Engelliler Yardımlaşma Derneği Başkanı Keriman Topal, "Engellilerin gelecek kaygısı taşımaması için engelli yaşam merkezlerine ihtiyaç var" dedi.

Topal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 17 yıldır Merzifon'da engelliler yararına faaliyet gösterdiklerini ve bugüne dek çok sayıda engelli vatandaşın hayatını kolaylaştırmaya yönelik yardımlarda bulunduklarını söyledi.

Engellilerin yaşamlarını sürdürme ve sosyal hayatta var olabilme mücadelesi esnasında onlara gereken desteği vermenin toplumsal bir görev olduğunu hatırlatan Topal, şunları kaydetti:

"Her birimiz insan olarak, tüm canlılara karşı sorumluluklarımızın olduğu bilinciyle yaşamak durumundayız. Buna ek olarak da bizim gibi birer insan olan, ancak gerek doğuştan gerekse sonradan oluşan bir durum sebebiyle engeli bulunan insanlara karşı da sorumluyuz. Onlara acımak problemi ortadan kaldırmıyor maalesef. Dolayısıyla onları severek, oldukları gibi kabul ederek ve var olan problemleri bir nebze olsun aşmak için el uzatarak onlara yardımcı olabiliriz."

Derneklerinin bu bilinçle Merzifon'da 17 yıl önce kurulduğunu söyleyen Topal, şöyle devam etti:

"Hayırsever Merzifonluların da destekleriyle bugüne dek çok sayıda engelli vatandaşımıza yardımcı olduk. Çok sayıda akülü özürlü aracı, tekerlekli sandalye, hasta karyolaları, protezler, giysi yardımları yaptık, hala da bu faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Engelli vatandaşlarımızla bir aile gibiyiz. Ancak bazen bu yardımların da yetersiz kaldığı durumlar olabiliyor. Örneğin engelli çocuğu olan bir aile belirli bir süre geçip ilerideki yaşamında o çocuğun hayatını nasıl sürdüreceği ile ilgili endişeleri yoğunlaştığında, 'Biz çocuğumuzun başında bugün varız yarın yokuz. Evlendirelim ve en azından önüne bir tas çorba koyacak birisi olsun' diyor. Durum böyle olunca  o engelli çocukla ancak yine bir engelli evleniyor. Doğan çocuklar da bu konuda maalesef engelli oluyor. Ekonomik problemler de işin içerisine girdiğinde, durum işin içerisinden çıkılmaz bir hal alabiliyor. Evlenmek elbette her insan gibi engelli kardeşlerimizin de hakkı. Lakin bunu evlilik bilinciyle yapmak farklı, gelecek kaygısıyla yapmak çok daha farklı. Bu noktada engellilerin yaşamlarını sürdürebilecekleri onlara özel olarak oluşturulmuş konutların, tesislerin yani engelsiz yaşam merkezlerinin önemi ortaya çıkıyor. İlçemizde bu konuda atılmış adımlar var. İnşallah engellerin aşılması için en önemli adım olarak değerlendirdiğimiz engelsiz yaşam merkezi bir an önce hizmete sunulur."

Topal, derneklerinin Kaymakamlık başta olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlar tarafından desteklendiğini, Merzifonluların hayırları ile destek çıktığı derneğin 768 engelli üyesi bulunduğunu sözlerine ekledi.