AMASYA (AA) - Merzifon Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Gülşah Gökçe, soba zehirlenmeleriyle ilgili uyarılarda bulundu.

Gökçe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Merzifon'un rüzgara ve lodosa açık bir alanda bulunduğunu, dikkatsiz kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben zehirlenmeleri her sene kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığını söyledi.

Soba zehirlenmelerine karşı azami dikkat edilmesi ve bu konuda bilgi sahibi olunması gerektiğini savunan Gökçe, şunları kaydetti:

“Kombi ve şofbenlerin baca bağlantılarını mutlaka projesine uygun şekilde ve yetkili kişilere yaptırılmalıdır. Bacalar yatak odalarından, merdiven sahanlığından, bina girişlerinden, havalandırma boşluklarından, çatı arasından, banyo ve tuvaletten geçirilmemelidir. Karbonmonoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gazdır. İnsan vücuduna solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engelleyerek zehirlenme ve ölümlere neden olur. Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak yetkili kişilere temizletilmelidir. Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalıdır."