ZONGULDAK (AA) - Zonguldak'ın Alaplı ilçesine fındık toplamak için Doğu ve Güneydoğu illerinden gelen mevsimlik işçilerin çocukları, tarlada çalışmak yerine okul sıralarında eğitim görüyor.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli aileler ile Doğu ve Güneydoğu illerinden fındık toplamak için gelen vatandaşlar, ilçeye bağlı Aşağıdağ köyünde kurdukları çadırlarda konaklıyor.

Gündüzleri fındık bahçelerine fındık toplamaya giden aileler, çocuklarını Alaplı Halk Eğitim Merkezi ile sponsor firma iş birliğinde hazırlanan program çerçevesinde açılan kurslara gönderiyor.

Yaklaşık 40 çocuğun eğitim gördüğü kurslarda çocuklara okuma yazma, beden eğitimi, resim ve müzik eğitimi verilirken, çocukların yemek ihtiyaçları da karşılanıyor.

Halk Eğitim Müdürü Hüseyin Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kapılarını, ilçeye fındık toplamak için gelen mevsimlik işçilerin çocuklarına eğitim görmeleri için açtıklarını söyledi.

Aralarında Suriyeli çocukların da bulunduğu 40 öğrencinin eğitim gördüğünü ifade eden Keskin, şöyle konuştu:

"Alaplı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı Halk Eğitim Merkezi olarak burada Yavuz Gıda firmasıyla birlikte 'Fındık, emek, çocuk sevgiyle büyür.' isimli projeyi yürütüyoruz. Şu anda 40 çocuk burada eğitim alıyor. Burada anaokulu olmak üzere 5 ve 6 yaş seviyeli çocukları ayırarak kendi sevilerine uygun eğitimler veriyoruz. 17 öğretmenimiz görev yapıyor. Hafta içi ve sonu sekizer saat öğretim çalışması sonrası başta yiyecek ve giyecek olmak üzere tüm ihtiyaçları karşılanıyor. Eksikleri tespit edilen çocuklar, ilkokul düzeyinde temel eğitim bilgileri alıyorlar. Çocukların sayısının önümüzdeki günlerde daha da artmasını bekliyoruz."

Yavuz Gıda temsilcisi Hande Büyüklimanlı da sosyal sorumluluk projesi kapsamında yapılan projenin bir bölümünü Aşağıdağ köyünde gerçekleştirdiklerini belirterek, "Projemiz sürdürülebilirlik kapsamında hem zirai hem de sosyal uygulamaları içermektedir. İlçede en çok mevsimlik tarım işçilerini konakladığı bu bölgede 7 ila 15 yaş arası çocukların bahçelerde çalışmamalarını sağlamaktır. Bu proje 2 yıldır devam ediyor. Çok güzel geri dönüşümleri oluyor." ifadesini kullandı.