Rakamlar her geçen gün biraz daha netleşmeye başlıyor. Kuruşu kuruşuna hesaplamalar hız kesmeden gelmeye devam ediyor.

Memur ve memur emeklileri için ocak ayında yüzde üç oranları ile gelecek zamlara ek ilave enflasyon oranları eklenecek. Eğer merkez bankasından gelen enflasyon oran tahminleri de tutarsa en düşük memur emeklilerine ocak ayında verilecek maaş ödemeleri 2964 TL değerine kadar artış gösterecek. Buna paralel olarak memurlar için ödenecek maaşlar da 3918 TL seviyesine kadar çıkacak.

Memur ve memur emeklileri için ocak ayında maaşlarına gelecek yüzde 3 zam oranlarına ek bir de enflasyon farkları verilecek. Ocak ayında farkların artması 2020 yılının son altı ayında meydana gelen enflasyon oranları ile belli olacak. Bu kapsamda enflasyon oranlarının yüzde dördün üzerine çıkması gerekiyor.

Bu oranlar ne kadar yüzde dördün üzerine çıkarsa çıktığı kısım maaşlara ek ilave olarak zam şeklinde uygulanacak. Ekim ayında enflasyon oranlarının yüzde 4,62 oranlarına kadar artması enflasyon oranlarında farkın kesinleştiğine işaret ediyor. Fakat kasım ve aralık aylarındaki enflasyon oranları hala net bir şekilde açıklanmadığı için ne kadar maaş zammı geleceği belli olmadı. Kasım ve aralık aylarındaki enflasyon oranlarının açıklanmasının ardından maaşlar netlik kazanacak.

Maaşlarda nasıl bir değişim gözlenecek?

Merkez bankasından gelen enflasyon oran tahminleri 12,1 olarak açıklanmıştı. Bu durum ise son altı aylık oranların yüzde 6 olacağına işaret ediyor. Eğer beklenen şekilde tahminler meydana gelirse de yüzde üçlük zam oranlarının üzerine eklenerek yüzde ikilik fark ile maaşlara yüzde beşlik bir zam gelecek.

Fakat merkez bankasının geçtiğimiz ay enflasyon oran beklentilerini 12,47 olarak açıklaması gerçek olursa arada meydana gelen fark ile beraber yüzde 6,35 enflasyon oranından dolayı maaşlara yüzde 5,35 oranları ile zam gelebilir. Bu durum karşısında;

2020 yılında en düşük memur emekli maaşı 2814 TL olarak ödeniyor. Beklenen tahminlere göre yüzde 5,35 oranları ile zam gelirse 2964 TL ye kadar artacak.

2020 yılında en düşük memur maaşı 3800 TL olarak ödeniyor. Beklenen tahminlere göre yüzde 5,35 oranları ile zam gelirse 3918 TL ye kadar artacak.

Memurlar için çifte kazanç gelecek…

Memurlar için her ay maaşlarının yanı sıra ek olarak AGİ ödemeleri yani aile yardımları veriliyor. En düşük memur maaşı taban olarak 3905 TL olarak ödeniyor. Beklenen tahminlere göre yüzde 5,35 oranları ile zam gelirse 3918 TL ye kadar artacak.

Aile yardımları kapsamında gelen zamlar ile beraber 6 yaş altında iki çocuğu olan ve eşleri çalışmayan vatandaşlar için şu an ödenen 505,55 TL yardımlar bu zamlar söz konusu olursa 532,59 TL ye kadar artacak.

(Nutuk)