Yeni ekonomi programı kapsamında çalışmaları süren "sosyal güvenlik reformunun" en önemli ayağını yeni emeklilik modeli oluşturuyor.

Emekli gelirinin yüzde 40'ı tamamlayıcı sistemlerden gelen Hollanda'da olduğu yeni kıdem sistemiyle beraber mesleki, sektörel, tamamlayıcı emeklilikte devlet destekleri yaşa, yatırılan prime göre artırılacak. İkinci maaş kazandıracak "sandık" türü uygulamalar yaygınlaştırılacak. Beş yıllık dönemde emeklilik gelirlerinin artırılması için diğer emeklilik sistemlerine katılım teşvik edilecek. Tamamlayıcı emeklilik için büyük rol üstlenecek olan meslek odaları da teşvik edilecek. Hükümetin, yeni emeklilik sistemine ilişkin beş yıllık ajandasındaki bazı başlıklar şöyle:

EMEKLİLİK GELİRİ ARTACAK

Emeklilik gelirlerinin artırılması amacıyla kamu emeklilik sistemi dışındaki sistemlere katılım teşvik edilecek. Bireysel emeklilik sistemi katılımcı sayısı, sistemde kalış süresi ve fon tutarını artıracak şekilde geliştirilecek.

GENÇLER İÇİN CAZİP FIRSAT

Bireysel emeklilikte mevcut devlet destekleri yaşa göre farklılaştırılacak.

ÇIKIŞLARI ÖNLEMEK İÇİN DESTEK

Bireysel emeklilik sisteminde sağlık, evlilik, eğitim, mülk sahibi olma gibi ihtiyaçlar nedeniyle birikimlerinin bir kısmını çekme olanağı tanınacak.

BÜYÜK ÖLÇEKLİ FONLAR

Dünyadaki emeklilik fonları başta olmak üzere büyük ölçekli fonların Türkiye'ye uzun vadeli yatırım yapmasına yönelik yeni finansal ürünler geliştirilecek. Emeklilik fonlarında tasarruf olanakları artırılacak.

SEKTÖREL MESLEKİ EMEKLİLİK

Tamamlayıcı emeklilik kurumlarının kapsamı genişletilecek. Sektör, iş kolu veya meslek esaslı tamamlayıcı emeklilik kurumlarının güçlendirilmesi sağlanacak. Sektör, iş kolu veya meslek esaslı tamamlayıcı emeklilik kurumlarının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması sağlanacak.

PRİM TABANI GENİŞLETİLECEK

Sosyal sigorta prim tabanı genişletilecek, sisteme giriş kolaylaştırılacak ve denetimler yoluyla sistem etkinleştirilecek. Sosyal güvenlik sisteminde denetim uygulamaları geliştirilecek ve çeşitlendirilecek, risk odaklı denetim uygulamaları yaygınlaştırılacak.

TÜRKİYE'DEKİ İKİLİ SİSTEM

Türkiye'de, prim sistemi ve bireysel tasarruf esasına dayalı iki sistem bulunuyor. Çalışanlar BES ile tasarruf yapıyor. Kurumlar ya da şirketler, çalışanları için düşük pirimler ödeyerek bunları fonlar aracılığıyla değerlendiriyor. Hollanda'da nüfusun yüzde 76.4'ü, İngiltere'de yüzde 66.3'ü, ABD'de yüzde 47'si mesleki emeklilik sistemine dahil oluyor. (Takvim)