Mimar Sinan’ın ‘ustalık eseri’ olan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde de yer alan Selimiye Camii, Mevlit Kandili’nde doldu taştı.
Edirne’de, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed’in (sav) dünyaya teşrifinin kutlandığı Mevlit Kandili’nde, Müslümanlar Selimiye’ye akın etti. Okunan Kuran-ı Kerim ve Mevlid-i Şerif ile kandilin manevi atmosferini yaşayan vatandaşlara Edirne Valiliği tarafından 1 ton Osmanlı şerbeti dağıtıldı.
Trakya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Sarıoğlu, Mevlit Kandili dolayısıyla peygamber efendimiz Hazreti Muhammed’in doğuşunu anlattı.

"OSMANLI’DAN GELEN ŞERBET DAĞITMA GELENEĞİNİ SÜRDÜRECEĞİZ"
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin de Osmanlı geleneği olan kandillerde şerbet dağıtmayı Edirne’de başlatmak istediklerini belirterek, “Bundan böyle bu geleneğimizi kandil gecelerinde hep sürdüreceğiz. İnşallah sadece burada değil, diğer selahaddin camilerimizde de sadece kandil gecelerinde bu geleneğimizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

“BU GECENİN HAKKINI VEREBİLMELİYİZ”
Trakya Üniversitesi öğrencilerinden Ayfer Kılıç, maneviyat dolu bir gece yaşadığını belirterek, “Yılbaşında insanlar meydanları dolduruyor ancak burası Selimiye Camii ve böyle bir gecede yılbaşına nazaran burasının daha az dolu olması gerçekten üzücü bir durum. İnsanların bu güne daha çok özen göstermesini düşünüyorum. Çünkü bugün fahri kahinat, efendimizin doğum günü başka kimsenin değil efendimizin. Onun ümmeti olmanın layıkıyla onun hakkını verebilmeliyiz bence bu akşam” dedi.

“BÖYLE GÜZEL BİR GÜNDE BÖYLE GÜZEL BİR MEKANDA NAMAZ KILMAK İSTEDİK”
Kırklareli’nden Edirne’ye kandil için geldiklerini dile getiren Sevim Erdemir ise, “Selimiye Camii için özellikle geldik. Böyle güzel bir günde böyle güzel bir mekanda namaz kılmak istedik. Biliyorsunuz peygamber efendimizin işaret ettiği bir yere kurulmuş bir cami burası. O yüzden istedik ki hem dualarımızla peygamber efendimize vesile kılalım hem de doğumu vesilesiyle bizde buralarda olup namazdan istifade edelim” diye konuştu.
Mevlit Kandil’i için Selimiye Cami’ne gelen vatandaşlara namaz sonrası, Edirne Valiliği tarafından Osmanlı şerbeti ve lokum ikram edildi.
(İHA)