TRABZON (AA) - DUYGU AVUNDUK- Trabzon'un Ortahisar ilçesindeki Ülkü İlkokulu'nda eğitim gören minik öğrencilerin günlükleri kitapta toplandı.

Trabzon İl Halk Kütüphanesi ve Ülkü İlkokulunun iş birliği ile yürütülen proje çerçevesinde, "Küçük Yazarlar Büyük Hayaller" adı ile öğrencilerin günlüklerinden hazırlanan kitabın dağıtımı, Kütüphaneler Haftası etkinlikleri kapsamında yapılacak. Öğrencilerin günlük yaşamlarını aktardıkları günlükler, kitapta yer alıyor.

Sınıf öğretmeni Ayşegül Aydoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğunda tuttuğu günlüğün eğitim hayatı boyunca kendisine ışık olduğunu belirterek, öğrencilerine gün içinde "Bugün ne yaptın, evde neler yapıyorsun?" sorularını sorarak küçüklerin yaratıcı düşüncelerini ön plana çıkarmaya çalıştığını ifade etti.

Bir süre sonra öğrencilerinin bu etkinlikten hoşlandığını dile getiren Aydoğdu, şunları kaydetti:

"Birinci sınıfta öğrencilerim okuma yazmayı öğrendikten sonra her biri kendisi için Türkçe defteri oluşturdu. Sınıfta çeşitli denemeler yaptık. Bir süre sonra artık kendileri defter tutmaya, yaşadıkları mutluluğu ya da farklı bir olayı kaleme almaya başladılar. Aradan geçen süre içerisinde öğrencilerim yazdıklarını okumama izin vermedi. Böylelikle günlük tutma alışkanlığı başlamış oldu."

Aydoğdu, günlük tutmanın yanında öğrencilere kütüphaneye gitme alışkanlığını da kazandırmak için çaba sarf ettiğini ve aileler ile kütüphaneye giderek kitap okuduklarını belirtti.

Trabzon İl Halk Kütüphanesi yetkililerine öğrencilerinin günlük tuttuğunu anlatmasıyla projenin başladığını ifade eden Aydoğdu, öğrencilerin oluşturdukları günlükleri değerlendirmek ve kendilerine hatıra kalması amacıyla böyle bir girişimde bulunduklarını dile getirdi.

İnandığı için bu yola çıktığını aktaran Aydoğdu, "Proje kapsamında ilk olarak basılan kitabımız için çok heyecanlıyız. Öğrencilerimle el ele verip, farklı alanlarda farklı çalışmalarda yapmayı düşünüyoruz. Çocuklar kendileri için bir şeyler yaptıklarını ileriki yaşlarında anlayacaklar." değerlendirmesinde bulundu.

-Kitap 481 kütüphaneye dağıtılacak

Aydoğdu, bin 200 adet basılan, 96 sayfalık kitabın Kütüphaneler Haftası kapsamında 81 il ve ilçe genelinde 481 kütüphanede yerini alacağını kaydetti.

Kitapta 3'ü Afgan 31 öğrencinin şiir ve günlüklerinin yer aldığını belirten Aydoğdu, kitaplardan 270 adedinin Trabzon'da bulunan okullara dağıtılacağını ifade etti.

Okul Müdürü Yusuf Vehbi Bayraklı ise öğretmenlerinden Ayşegül Aydoğdu ve Ayşenur Hotmanoğlu'nun hazırladığı projenin önemli bir ayağını tamamladıklarını bildirdi.

Bayraklı, "Öğrencilerimiz bundan sonraki hayatlarında birer yazar olamayacaklar belki ama en azından okumaya ve yazmaya olan ilgiyi artıracağı kanaatindeyim. Bu çalışmalarımızda öğrencilerimizin küçük yüreklerinin büyük çalışmalara döndüğüne tanık olduk. Öğrencilerimizi yürekten kutluyorum." dedi.

Minik yazarlardan Nazlı Reyhan Durdu ise kendini çok mutlu ve heyecanlı hissettiğini, kitap çıkaracak olmanın kendisini çok heyecanlandırdığını belirtti.

Zeynep İstip de günlükte gün boyunca yaşadığı ilginç olayları yazdığını vurgulayarak, bu yaşta kitap çıkaracak olmanın kendisini çok mutlu ettiğini söyledi.

Talha Şeremet ise birinci sınıfta okuma yazmayı öğrendikten sonra öğretmenlerinin kendilerini kütüphane ile tanıştırdığını vurgulayarak, "Kütüphaneyi biz çok sevdik. Kitap okumayı seven öğrencileriz." dedi.