AMASYA (AA) - Türkiye'nin elma ihtiyacının önemli bölümünü karşılayan Amasya'da, çiftçiler misket elması hasadına başladı.

Amasya Gıda Tarım ve Hayvancılık  İl Müdürü  Lokman Gültekin, iklimin kentte birçok meyvenin yetişmesine imkan sağladığını belirterek, elmanın ilde ayrı bir öneme sahip olduğunu ve misket elmasının Amasya'nın simgesi haline geldiğini ifade etti.

Eylül ayında elma hasadının başladığını anlatan Gültekin, iklimin elma yetiştiriciliği için uygun olduğunu ve bereketli bir yıl geçirdiklerini bildirdi.

Amasya misket elmasının özellikleri dolayısıyla, depo ömrünün uzun olduğunu ve yılın her ayı tüketildiğini aktaran Gültekin, "Amasya elmasının coğrafi işaretini almak istiyoruz ve bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bölgenin havasından, suyundan ve toprağından dolayı Amasya Misket Elması, diğer elmalardan farklıdır. Kokusuyla, tadıyla ve görünüşüyle kendini belli eder bunu misket elmasını elinize aldığınızda hissedersiniz" dedi.

15 bin dekar alanda elma üretimi yapıldığını, bu yıl 40 bin ton civarında rekolte beklediklerini vurgulayan Gültekin, üretilen elmadan kente 40 milyon lira girdi sağlanacağını kaydetti.

 Gültekin, üreticilere ürün kaybı yaşamamaları için elmaları hasattan hemen sonra satmalarını veya soğuk hava depolarına ulaştırmalarını tavsiye etti.

Elma üreticisi Ercan Kazancı ise 40 yıldır bu işi yaptığını, bu yıl verimin yüksek olduğunu belirterek, ürünlerinin iç piyasada 2,5 ila 3 lira arasında alıcı bulduğu anlattı.