Cumhuriyet Gazetesinin eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün yargılandığı MİT TIR’ları davası, CHP’li milletvekili Enis Berberoğlu hakkındaki, “siyasal veya askeri casusluk” dava dosyasıyla birleştirildi.
Cumhuriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün “Terör örgütüne üye olmadan bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan yargılandığı MİT TIR’ları davasının ilk duruşmasının görülmesine başlandı.
İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde kapalı oturumda görülen duruşmaya Almanya’da bulunan tutuksuz sanık Can Dündar katılmadı. Tutuksuz sanık Erdem Gül ve avukatları ile Can Dündar’ın avukatları duruşma salonunda hazır bulundu.
Erdem Gül’ün savunmasının ardından, görüşü sorulan duruşma savcısı Mehmet Yeşilkaya, Kadri Enis Berberoğlu hakkında açılan dava dosyasının, bu dava dosyası fiili ve hukuki bağlantısı bulunduğu gerekçesiyle birleştirilmesini istedi. Sanıklar Erdem Gül ve Can Dündar’ın avukatları, savcının birleştirme talebini kabul etmediklerini söylediler.

DOSYALAR BİRLEŞTİ
Enis Berberoğlu hakkındaki dava dosyasının, bu dava ile birleştirilmesine karar veren mahkeme heyeti, birleşme sonrası Milli İstihbarat Daire Başkanlığı’nın suçtan zarar görme ihtimaline binaen duruşmalardan haberdar edilmesi için duruşma gününü bildirir davetiye çıkarılmasına hükmetti.
Sanıkların beraat talebinin reddine karar veren mahkeme heyete, Can Dündar’ın bir sonraki duruşmada hazır edilmesi için avukatlarına ihtaratta bulunmasına hükmetti. Duruşma 16 Kasım tarihine ertelendi.

ENİS BERBEROĞLU’NUN 30 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR
Mit TIR’ları görüntülerini Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a verdiği iddia edilen CHP milletvekili Enis Berberoğlu hakkında “siyasal veya askeri casusluk” ve “Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan 20 yıldan 30 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlanmıştı. Savcılık iddianamenin İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen MİT TIR’ları dava dosyasıyla birleştirilmesini talep etmişti.

“GAZETECİLER ARTIK HABER OLMAMALI, HABER YAPMALI”
Duruşma öncesi, CHP’li milletvekilleri Barış Yarkadaş ve Enis Berberoğlu, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto ile birlikte Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde açıklama yapan Erdem Gül, davaya ilişkin görüşlerini açıkladı. Erdem Gül, “Bizim davamız OHAL’den önceydi. Bizim bugünkü dava özelinde ben, adına ne denirse densin, davalarda suçlamalardaki adı ne olursa olsun bu bir gazetecilik davasıdır. Bugün bir sürü gazetecinin burada mesaisi var. Bütün bunların artık bir son bulması gerekir. Gazeteciler bir an önce gözaltından, hapishanelerden çıkarılmalıdır. Kendi işlerini yapmalıdırlar. Gazeteciler artık haber olmamalı, haber yapmalı” ifadelerini kullandı.
(İHA)