ORDU (AA) - Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü tarafından hazırlanan ve Karadeniz Bölgesi'nde örnek teşkil edecek olan "Model Hayvancılık ve Eğitim Merkezi” projesi hayata geçiriliyor.

DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Müdürlüğü tarafından 5 milyon lira bütçe ayrılan "Doğu Karadeniz Bölgesi Hayvancılığını Geliştirmek Üzere Üniversite Eğitim, Araştırma, Uygulama Faaliyetleri ile Üreticilerin Eğitimine Yönelik Model Hayvancılık Tesisleri ve Eğitim Merkezi Kurulması" adlı projenin gerekli altyapı çalışmalarının oluşturulduğu bildirildi.

Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Bölüm Başkanı Doç. Dr. İsmail Durmuş ile Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sezai Alkan tarafından hazırlanan projenin uygulanması amacıyla Ordu Üniversitesine tahsis edilen Turna Suyu Saraycık mevkiinde bulunan 14 dönümlük arazi üzerine eğitim ve araştırma amacıyla hayvancılık tesisleri kurulacağı belirtildi.

Durmuş, yaptığı açıklamada, Karadeniz Bölgesi'nde ilk olacak projenin uygulanmaya başlamasıyla bölge ekonomisine katkı sağlayacağını ve köyden kente yapılan göç oranlarının da azalacağını ifade etti.

5 milyon liralık bütçenin üniversiteye aktarılmasıyla proje çizim çalışmalarının bitirileceğini belirten Durmuş, Nisan 2015 itibarıyla projenin inşaatına başlayacaklarını ve 2 yıl içerisinde bitireceklerini kaydederek, şöyle devam etti:

"Bu proje bölgemizdeki üreticiler için yönlendirici olacağı gibi bölge ekonomisine de çok ciddi katkılar sağlayacaktır. Bu bağlamda geçtiğimiz aylarda uygulamaya geçen 'Fındık Altında Serbest Sistem Yumurta Tavukçuluğu' projemiz üreticilere ek gelir oluşturması nedeniyle yoğun ilgi gördü. Aynı şekilde hayvancılık tesisleriyle de özellikle hedef kitlemizi oluşturan kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımızı bilinçlendirmek suretiyle bölgeye uygun hayvancılık modellerini devreye koyarak, fındığın yanında ilave gelir kaynaklarının oluşturulmasını amaçlıyoruz."

Projenin Eğitim ve Yayım Koordinatörlüğünü üstlenen Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Sezai Alkan da Karadeniz Bölgesi'nde bu düzeyde bir işletme modelinin ilk olacağını, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesine ciddi bir altyapı kazandırılacağını, bölge üreticilerin hayvancılık konusundaki bilgi eksikliklerinin giderileceğini, zamanla da bölge ve ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayacağını söyledi.

Turna Suyu mevkisinde 14 dönüm arazi üzerine kurulacak tesislerde, siyah alaca, jersey, simental ve esmer gibi çeşitli kültür ırklarından oluşacak 25 kapasiteli büyükbaş hayvan ünitesi, bölge için uygun farklı keçi ve koyun ırklarından oluşacak 50 kapasiteli küçükbaş hayvan ünitesinin yanı sıra 2 bin kapasiteli damızlık tavuk kümesi, 2 bin 500 kapasiteli yumurta tavukçuluğu kümesi, 2 bin 700 kapasiteli civciv büyütme kümesi, 7 bin 500 kapasiteli kuluçka ünitesi, 50 koloni kapasiteli arıcılık ünitesi ile saatte 2 bin 500 kilogram üretim kapasiteli karma yem ünitesi yer alacak.

Son sitem teknolojiyle donatılacak tesislerde ayrıca yem analiz laboratuvarı ile Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinin bıldırcın, keklik, bec tavuğu ve etlik piliç gibi kanatlı hayvan türleri üzerinde araştırma yapabilecek ünitelerin kurulacağı ve büyükbaş ile küçükbaş  hayvanlardan elde edilen sütlerin de değerlendirilmesi amacıyla peynir, tereyağı, yoğurt ve ayran üretimi için süt ürünleri işleme ünitesin de yer alacağı bildirildi.