İstediğiniz üniversite programına yerleşebilmek için öncelikle üniversiteye giriş sınavının ilk adımı olan Temel Yeterlilik Testinden (TYT) ardından da alanınızla ilgili soruların yer aldığı Alan Yeterlilik Testine (AYT) girmeniz gerekmekte.

Tabi ki YKS puanınız hesaplanırken ortaöğretim başarı puanınında yabana atılmayacak etkisi söz konusu. İstediğiniz mühendislik bölümüne yerleşebilmeniz için bölümün önceki yıllardaki taban puan, başarı sıralaması, kontenjan gibi bilgilere göz atmanız gerek.

Mühendislik taban puanları bağlantısını ziyaret ederek tüm mühendislik bölümlerinin taban puanlarını üniversite bazlı en yüksekten en düşüğe doğru görebilir; tercih listenizi tabloya göre oluşturabilirsiniz.

Mühendislik tercihi yapacak öğrenciler kesinlikle yabancı dil sorununu çözmelidir. Sorun diyorum çünkü üniversiteye kadar yaklaşık 8 yıl İngilizce dersi görüyoruz ancak konuşma & anlama becerimiz çok az.

Üstelik mühendislik programlarını okuyabileceğiniz en iyi üniversitelerin eğitimi %30 veya %100 İngilizce. Ayrıca hazırlık sınıfı da var. Bu yüzden mühendislik eğitiminden ziyade yabancı dile yatkınlığınızı sorgulayıp ona göre üniversite seçimi yapmanız gerek.

ÖSYM verilerine göre en fazla tercih edilen mühendislik programının başında Makine Mühendisliği gelmektedir.

https://www.unibilgi.net/universite-taban-puanlari/lisans/makine-muhendisligi-taban-puanlari-ve-basari-siralamalari/ bu bağlantıdan Makine Mühendisliği Taban Puanları tablosuna ulaşabilirsiniz.