KARABÜK (AA) - AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Tuncay Özcan, AK Parti Karabük İl Başkanı Timurçin Saylar ve Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında idam cezası verilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kahveci, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  Mursi ve arkadaşlarına verilen idam cezasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Bu kararla Mısır halkının iradesine bir defa daha darbe vurulduğunu belirten Kahveci, "Halkın oylarıyla görev başına gelmiş birisini darbeyle indiriyorsun ve şimdi de idam edeceksin. Bunun kabul edilebilir hiç bir yanı yoktur. Ülkemizde geçmişte bu tür olaylarla karşı karşıya kalmıştı. Ama üstünden yıllarda geçse bir gün halk onun hesabını sormaktadır. Bunu herkes gördü. Bütün İslam dünyası bu olay karşısında bir olmalıdır. Demokrasi heveslisi kesilen Batı dünyasının bu olay karşısında sesiz kalmasını şiddetle kınıyorum" ifadesini kullandı.

- "Uluslararası kuruluşlar bir an önce harekete geçmelidir"

KTSO Başkanı Özcan ise Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında idam cezası verilmesini üzüntüyle öğrendiğini dile getirdi.

Demokratikleşme yolunda Mısır halkının verdiği mücadeleyi takdirle karşıladığını aktaran Özcan, "Bu yaşananlar karşısında uluslararası kuruluşlar bir an önce harekete geçmelidir. Mursi ve arkadaşlarına verilen idam cezaları kabul edilemez bir durumdur. İş adamları olarak bir an önce Mısır'da suların durulmasını ve eski günlerine geri dönmesini istiyoruz" ifadesini kullandı.

- "Bir gün gelecek Mısır halkı aslı cezayı kesecek"

AK Parti Karabük İl başkanı Saylar da egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğunu, buna uymayanların hep acı reçetelerle karşılaştığını bildirdi.

Milletin iradesine balta vuran Abdulfettah es-Sisi'yi hiç bir zaman İslam dünyasının affetmeyeceğinin altını çizen Saylar, "Bir gün gelecek Mısır halkı aslı cezayı kesecek. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Türkiye olarak her zaman Mısır halkının yanında olduk. Bundan sonrada olmaya devam edeceğiz" dedi.

- Çankırı

Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç,  Muhammed Mursi'nin de aralarında bulunduğu 100 kişiye idam cezası verilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

Mursi'ye yapılanların büyük bir haksızlık olduğunu, ramazan ayı öncesinde alınan bu kararın Müslüman dünyasına hakaret niteliğinde bulunduğunu vurgulayan Dinç, "Darbeyle iktidara gelen birileri tutup, o ülkenin seçilmiş Cumhurbaşkanını akıl almaz bir şekilde yargılıyor. Ve o seçilmiş Cumhurbaşkanına idam cezası veriyor. Bunu ramazan ayının hemen öncesinde yapıyorlar. Bu idam cezaları kabul edilemez" diye konuştu. 

Batı dünyasının bu idam kararları karşısında sessizliğini bozmadığına dikkati çeken Dinç, "İşlerine geldiğinde 'demokrasi, demokrasi' diye ayaklanan Batı neden bu haksız idamlar karşısında susuyor? Neden bu haksızlıklar karşısında birileri sesini çıkarmıyor? Mısır'da demokrasi idam ediliyor. Demokrasi ayaklar altına alınıyor. Buna tüm dünyanın bir ağızdan ses çıkarması lazım" ifadesini kullandı.