GİRESUN (AA) - GÜLTEKİN YETGİN - Giresun'un Eynesil ilçesindeki İşitme Engelliler Ortaokulu öğrencileri, müzik öğretmenleri sayesinde müzikle tanıştı.

Müzik dersinde melodika, zil, darbuka çalmayı ve bardakla ritim tutmayı öğrenen öğrenciler, engellerini aşarak müzik yapmanın mutluluğunu yaşıyor.

Müzik öğretmeni Kevser Eyüboğlu Tekirdağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl göreve başladığında çocukların müziksel anlamda hiç eğitimlerinin olmadığını öğrendiğini söyledi.

Kendi imkanlarıyla birtakım çalışmalar yaptıklarını ifade eden Tekirdağ, bir hayırseverin müzik aletleri aldığını belirterek, "Çocuklara bu aletleri kullanmayı öğretmeye başladım. Derslere istekli katılmaya başladılar. Bir ritim aleti bile müzik derslerine çok severek gelmelerine vesile oldu. Müzik dersleri hangi gün, hangi saatte diye sorar oldular." dedi.

Tekirdağ, işitme engelliler için müzikle uğraşmanın kolay bir süreç olmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"İlk önce süreleri uzun zamanlı, kısa zamanlı notaları görerek parçalar çalmaya başladık. Ritimleri beni görerek, ses titreşimleriyle de hissederek çalmaya başladılar. Her ne kadar müzik arkadan gelse de ritimde tamamen beni takip ediyorlar, aletlerde de titreşimleri takip ederek çalıyorlar. Engellerini aşıp kalpleriyle hissedip sesleri ortaya çıkarıyorlar."

Öğrencilerin görsel ve takip yeteneklerinin çok iyi olduğunu dile getiren Tekirdağ, daha iyi müzik aletlerine sahip olmaları durumunda öğrencilerin daha güzel müzikler ortaya çıkaracağını söyledi.


- İlçede mini konserler verdiler

Tekirdağ, ilçe çapında mini konser gibi etkinliklerde de yer aldıklarını, ortaya çıkan müziklerin, dinleyicilerin beğenisini topladığını kaydetti.

Okuldaki 5, 6 ve 7. sınıflardaki öğrencilerle gruplar halinde enstrüman çaldıklarını anlatan Tekirdağ, "İşitme kaybı sıfır olan öğrenciler var, tamamen bire bir çaldığımız öğrenciler var. 4'er veya 5'erli gruplar oluyor, birliktelik sağlamak çok zor. Aynı anda hepsi bir kerede olmuyor, işaret diliyle 10 kişilik bir koro oluşturabiliyoruz ama çalgı anlamında en fazla 5 kişi bir arada çalabiliyorlar." diye konuştu.

Müzikle birlikte öğrencilerin sosyal yönden geliştirdiğini aktaran Tekirdağ, müzikle uğraşan çocukların mutluluklarının gözlerinden okunduğunu ifade etti.