NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Rusya’nın askeri yığınağını artırmasıyla ilgili olarak NATO gerekli adımları atmıştır, atmaktadır. Biz Doğu kanadında ittifakımızın mevcudiyetini arttırıyoruz” dedi.
NATO Parlamenterler Asamblesi 62’nci Oturumu Hilton Bomonti Otel’de başladı. Oturum kapsamında katılımcılara seslenen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg 15 Temmuz darbe girişimin hemen ardından Türkiye’yi ziyaret ettiğini ve Türkiye’yi demokrasiye olan bağlılığından dolayı tebrik ettiğini söyleyerek, “ Varşova Zirvesinde önemli kararlar aldık. Müşterek savunma, İstikrarın yayılması ve Avrupa Birliği’yle birlikte çalışarak işbirliğini güçlendirme alanında önemli kararlar aldık. Hepimize bir gerçeği hatırlatmak istiyorum. Biz bugün burada Türkiye’de toplanmış durumdayız. Bir darbe girişiminin 4 ay sonrasında. Çok kısa bir süre sonra. Bu hepimize aslında şunu hatırlatmalı demokrasi ve özgürlükler hafife alınmamalı kıymeti bilinmeli her zaman savunulmalı. Eylül ayın ben Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ziyaret ettim. Tankların ve F-16’ların bombalandığı meclis binasına gittim. Bizzat gördüm oradaki hasarı. Ve milletvekilleriyle görüştüm. Bütün temel önemli siyasi parti temsilcileriyle görüştüm. O gece hepsi meclise gittiler ve bir arada demokratik kurumlarını savunmak için dayanışma gösterdiler. Ve bunun bende çok kalıcı bir etkisi oldu. Gerçekten bugün onları hem cesaretlerinden dolayı hem de demokrasiye olan bağlılıklarından dolayı tebrik etmek istiyorum. Demokrasi bireysel özgürlükler ve hukukun üstünlüğü NATO’nun temel değerleridir. Ve ben kişisel olarak buna çok çok önem veriyorum. Sizler NATO PA’nın üyeleri olarak sizlerde değer veriyorsunuz ve NATO PA önemli bir platform. Açık şekilde fikir alışverişi yapabilmek için. Bütün üye devletlerimizden gelen ve ortak üyelerimizden gelen parlamenterler için önemli bir platform” diye konuştu.

“RUSYA’NIN SALDIRGAN DAVRANIŞLARIYLA İLGİLİ OLARAK NATO GEREKLİ ADIMLARI ATMIŞTIR, ATMAKTADIR”
Genel Sekreter Stoltenberg, Rusya’nın saldırgan davranışlarına karşı gerekli adımların atıldığını söyleyerek, “Varşova zirvesinde müşterek savunmamızı güçlendirme kararı aldık. Rusya’nın saldırgan davranışlarıyla ilgili olarak ve Rusya’nın askeri yığınağının artırılmasıyla ilgili olarak NATO gerekli adımları atmıştır, atmaktadır. Biz Doğu kanadında ittifakımızın mevcudiyetini arttırıyoruz. İtalya, Baltık ülkeleri, Polonya’da yine bu senenin başında da Kanada, Amerika Birleşik Krallık. Buradaki birliklerde taburlarda liderlik yapma kararı aldılar ve bunun için kendilerine teşekkür etmek istiyorum. Ve yine diğer 13 ittifak üyemizde bu birliklere katılmak taahhütünde bulundular. Bu 4 taburla ilgili olarak çalışmalarımız devam ediyor. Bütün 4 taburunda 2017’nin başlarında intikal ettirilmesini bekliyoruz. Bu çok açık ve net bir mesaj gönderiyor. NATO bir aradadır ve tek bir kurum teşkilat olarak birbirimizi destekliyoruz. Teşkilat olarak herhangi bir müttefikimize yapılmış saldırı teşkilatımıza yapılmış bir saldırı olarak kabul edilmektedir. Ve yine NATO’nun Karadeniz’deki mevcudiyetini de arttırdığını söyleyebiliriz. NATO’nun yaptığı her şey savunmaya yöneliktir. Rusya’nın Ukrayna’daki saldırgan davranışlarından önce NATO’nun aslında herhangi bir planı yoktu. İttifakımızın Doğu kanadına birlik gönderme gibi bir amacı yoktu. Çünkü NATO’nun amacı çatışmaların önlenmesine yönelik aslında biz şuna çok sıkı sıkıya bağlıyız. Rusya’ya çift kulvarlı bir yaklaşım göstermemiz gerekiyor. Gerginlikler arttığı zaman özellikle iletişim kanallarının açık tutulması daha da önem taşımakta. Askeri faaliyetlerin arttırılması sınıra yakın bölgelerde ve askeri kazaların olmasının da önlenmesi açısından tabi ki önemli. Böyle kazalar olursa bunların kontrolden çıkmasının engellenmesi gerekmekte” şeklinde konuştu.

“TERÖRLE MÜCADELEDE YEREL KUVVETLERİN EĞİTİLMESİ ELİMİZDEKİ EN İYİ SİLAHLARDAN BİRİ”
Genel Sekreter Stoltenberg, terörler mücadele konusunda yerel kuvvetlerin değinerek, “Varşova zirvesinde diğer konulardan bir tanesi de şuydu. İstikrarın yayılması ve istikrarın aktarılmasıydı. Ve biliyoruz ki komşularımız istikrar sahip olduğu sürece biz daha güvenli bir ittifak olacağız. Bölgemizde bunun geliştirilmesi için kapasite oluşturulması, ortaklarımızla çalışmak ve deniz güvenliğine önem vermek çok önemli. NATO ön cephede yer aldı. Özellikle terörle mücadele konusunda uzun yıllardır en ön cephede yer almakta. Harekatlarımız ve askeri mevcudiyetimizde buna dahildir Afkanistan’da. Bu da 11 Eylül Terör saldırılarına mukavele olarak başlatılmıştı. Ve ilk kez NATO ortak savunma çerçevesinde 5. maddeyi burada yürürlüğe koymuştu. Buradaki tecrübelerimizde şunu gösterdi. Güçlü, yüksek eğitimli, yerel kuvvetlerin mevcudiyeti gerçekten bir ülkenin istikrarı ve güvenliği için çok büyük önem arz etmekte. Yerel kuvvetlerin eğitilmesi gerçekten elimizdeki en iyi silahlardan bir tanesi terörle mücadele konusunda. Sırf bu sene sadece bu sene yüzlerce Iraklı subayı Ürdün’de eğittik ve son aldığımız karara göre eğitim ve kapasite arttırma çalışmalarımızı geliştireceğiz. Irak’a yayacağız. Bu çalışmalar gelecek senenin başında başlayacak. Bu eğitim gerçekten çok önemli bir kattı özellikle İŞİD’le mücadele çerçevesinde. Gözetleme keşif uçaklarımızda şimdi çok önemli. Konya’dan kalkıyorlar ve İŞİD’e karşı koalisyona destek veriyorlar. Yine Akdeniz’deki durum ciddiyetini korumaya devam ediyor. Mukabele olarak bu ayın başında NATO’nun yeni deniz güvenliği harekatını başlattık. Deniz muhafızı harekatımız ve bu harekat hem emniyeti hem güvenliği sağlayacak. Dünyanın en yoğun su alanından bahs ediyoruz. NATO gemileri, deniz altıları ve deniz gözetleme uçakları temel faaliyetleri yerine getirecek. Bölgesel deniz kuvvetlerine yardımcı olacak” ifadelerini kullandı.

“DAHA GÜÇLÜ BİR AVRUPA DAHA GÜÇLÜ BİR NATO DEMEKTİR”
Genel Sekreter Stoltenberg sözlerine söyle devam etti:
“NATO ve Avrupa Birliği iki teşkilat barış, güvenlik ve refahın temellerini atmış iki teşkilattır. Bildiğiniz gibi Avrupa Birliği Avrupa savunmasını güçlendirmek için neler yapabileceğini düşünüyor. Bende bu girişimi çok hoş karşılıyorum çünkü Avrupa’daki müttefiklerimiz için daha fazla kabiliyet ve yetenek geliştirebilme ve savunma harcamalarını artırabilme imkanı sağlayacak bu. Bunun yapılması Avrupa’yı, Avrupa Birliğini ve NATO’yu güçlendirecektir. Ve burada bu çabaların mutlaka tamamlanması şeffaf olması ve desteklenmesi çok önemli. Avrupa dışındaki Müttefiklerimizin de bu çalışmalara dahil olması çok önemli. Daha güçlü bir Avrupa daha güçlü bir NATO demektir. Transatlantik bağı gerçekten NATO üyelerinin Atlantik’in her iki tarafındaki NATO üyelerinin güvenliğine katkıda bulunmaktadır. Bu sözlerle ve bu düşüncelerle Washington’da yeni seçilen yeni yönetimi kutlamak istiyorum. Seçilmiş başkan Donald Trump’la birlikte çalışmayı daz dört gözle bekliyorum. Avrupa ve ABD arasında olan ortaklık son derece sağlam bir şekilde neredeyse 70 yıldır devam etmektedir. Bu ortaklık her zaman iki taraflı destek almıştı. Yıllarca süren azalan savunma harcamalarından sonra bir dönüşüm görüyoruz şuanda. 2014 zirvesinde müttefikler bir taahhütte bulundular ve milli gelirlerinin yüzde 2’sini savunmaya harcama taahhüdünde bulundular”
(İHA)